Az ikonikus olasz étel jelentősen megdrágult: a viszonylag egyszerű Margherita pizza összetevőinek ára csaknem harmadával, mintegy 30 százalékkal ugrottak meg az egy évvel korábbihoz képest a decemberi adatok szerint.

Ez messze felülmúlja a múlt havi 12,3 százalékos olaszországi inflációs rátát, amelynek az energia és az élelmiszerek árának megugrása a fő okozója. A különbség azonban arra is rámutat, hogy a kormány hiába költött el 75 milliárd eurót energiaár-támogatásra, a dotáció csak arra volt elég, hogy az olaszok más termékek árát emeljék az egekbe.
A Bloomberg hírügynökség frissen megalkotott Margherita pizza indexe az egyik legismertebb és legegyszerűbb olasz nemzeti étel alapanyagáraiból kiindulva vizsgálja a mediterrán országra jellemző megélhetési költségeket.
A mutató a helyi statisztikai hivatal és a pénzügyminisztérium hivatalos liszt-, paradicsom-, mozzarellasajt- és olívaolajára alapján készül. Emellett azt is feltételezik, hogy a hagyományoktól eltérően a népszerű ételt nem fafűtéses kemencében, hanem otthon, villanysütőben készítik el, így tehát az elektromos áram árváltozását is monitorozza az index.
A Bloomberg elemzői ezzel kapcsolatban hangsúlyozzák, hogy az előre elkészített félkész termékek ára „csupán” 9,9 százalékkal emelkedett – így tehát a mirelit ételek gazdaságosabbak is. Az ízélményre azonban a hírügynökség nem tér ki.
Az index alkotóelemei közül
a legnagyobb mértékben a mozzarella ára ugrott meg
(27 százalék), illetve kimagasló a liszt 22 százalékos drágulása is.
De miért pont a Margherita?
Sok vita folyik arról, valójában milyen feltétek megengedettek egy igazi olasz pizzán. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a Margherita mellett a Marinara, azaz a mozzarella nélkül készített Margherita a legnépszerűbb változat, a
nagyjából naponta nyolcmillió Olaszországban elkészített pizza közül.
Pizzaharc
A pizzának számos változata létezik, köztük a papírvékony tésztájú római és a serpenyős New York-i változat. A nápolyiak meggyőződése, hogy a dél olasz város a pizza szülőhazája, így tehát övék az eredeti recept. Ami biztos, hogy az Európai Unió az egyik jellemző receptet „italikumként”, ismerte el. A szabályok szerint tehát
az „igazi” pizza 485 Celsius-fokos, fatüzelésű kemencében készül, így tud ugyanis a kerek tészta kérge egy-két centiméter magasra felemelkedni.
Elengedhetetlen emellett, hogy csak olasz alapanyagokból, extra szűz olívaolajból, friss bazsalikomból, bivalymozzarellából és helyi paradicsomból készüljön.

A legnépszerűbb pizzát a legenda szerint Savoyai Margitnak, az Olaszország egyesülése utáni első királynénak szolgálták fel 1889-es nápolyi látogatásakor, innen a Margherita elnevezés. A zöld bazsalikom, a fehér mozzarella és a piros paradicsom Olaszország nemzeti színeire utal.