Az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozói arra hajlanak, hogy következő ülésükön további 25 bázisponttal emeljék az irányadó kamatot májusban, bár a kérdés még messze nincs eldöntve – értesült a Reuters egy konferencián öt érintettel is konzultálva.

Governing Council meeting with interest rate decision 02 February 2023, Hesse, Frankfurt/Main: Christine Lagarde, President of the European Central Bank (ECB), leaves the podium after the press conference at ECB headquarters. Europe's top monetary guardians decided to raise the key interest rate to 3.0 percent at their regular council meeting. Photo: Arne Dedert/dpa (Photo by Arne Dedert/picture alliance via Getty Images)
Christine Lagarde, az EKB elnöke. Fotó: Getty Images

A központi bank az előzőekben immár hatszor is 50 bázisponttal szigorított, most viszont a hírügynökségnek nyilatkozó források szerint itt az ideje az óvatosságnak. Erős a bizonytalanság a pénzügyi szektor stabilitásával, az amerikai bankcsődök átgyűrűző hatásával kapcsolatban, és a Credit Suisse csődből való megmenekülése is árnyékot vet az európai bankszektorra. 

A jegybankárok ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy véleményük szerint közeleg a kamatszint tetőzése, így biztonságosabb a jövőben kisebb lépéseket tenni. Továbbá az irányadó kamat elérte a 3 százalékot, ami az elemzések szerint már káros hatással van a gazdasági növekedésre – szeretnék elkerülni a súlyosabb recessziót. A végső, május 4-én esedékes döntés előtt megjelennek az eurózóna áprilisra vonatkozó inflációs adatai, valamint napvilágot lát – két nappal korábban – az EKB szokásos, negyedéves jelentése is a felügyelete alá tartozó bankok hitelezési tevékenységéről.

Infláció és kamat az eurózónában 2022. márciustól
 

A Reuters informátorai szerint a jegybank kommunikációja még a szokásosnál is óvatosabb lesz a júniusra várható kamatdöntéssel kapcsolatban. Christine Lagarde-nak szokás szerint a két szélsőség között kell majd konszenzust teremtenie, a déli tagállamok már az előző 50 bázispontos szigorítást is hevesen kritizálták, míg az északiak a további 50 bázispont mellett érveltek. A helyzet most is hasonló: Klass Knot, a holland jegybank héja (szigorúbb inflációellenes álláspontot képviselő) elnöke szerint egyelőre nem világos, hogy szükség van-e még egy 50 bázispontra, vagy elegendő lesz a 25. A szlovák Peter Kazimír a lassítás híve, az osztrák Robert Holzmann viszont májusban is 50 bázispontot emelne. 

A piacok május–júniusra és szeptemberre is egyaránt 25 bázispontot áraztak be, így 3,75 százalékon tetőzne az ősszel a kamat.

Pierre Wunsch, az EKB igazgatóságába delegált belga jegybankár arra hívta fel a figyelmet, hogy a további kamatemelések mellett az EKB-nál felhalmozódott kötvényállomány gyorsabb leépítésére is szükség lenne. (Ez monetáris szigorítással ér fel.) Wunsch azt javasolja, hogy álljanak le a lejáró kötvényállomány újrabefektetésével már az idén, hiszen így is évekbe telik majd a portfóliótól való megszabadulás.

A jelenlegi keretek között az EKB havi 15 milliárd euróval csökkenti az összesen 3,2 ezermilliárd euró értékű portfólióját. 

Wunsch szerint a piac eddig nagyon jól reagált, és a mérlegünk továbbra is nagyon nagy. „Májusban 25 vagy 50 bázispontot emelünk. Ha a maginfláció kellemetlen meglepetést okoz, és az EKB hitelezési jelentése nem néz majd ki nagyon rosszul, akkor jöhet az 50. Ha jó hírek érkeznek a maginflációról, talán a 25 helyénvalóbb lenne” – nyilatkozta a Reutersnek a jegybankár.