Nemzetközi gazdaság

Orosz–ukrán háború 410. nap – friss hírek

Az orosz erők kora reggel a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városánál indítottak támadást, Ukrajna Indiától kér humanitárius segélyt, Oroszország a gabonaalku felmondásával fenyegetőzik.

Húsvétvasárnap sem nyugszanak a fegyverek az ukrán fronton. Az orosz erők kora reggel a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városánál indítottak támadást, amelyben egy lakóházat is találat ért. Az incidens két civil – egy ötvenéves férfi és 11 éves lánya – életét követelte a Reuters tudósítása szerint.

A,Group,Of,Tanks,Lined,Up,In,Front,Of,Russian
Fotó: LeStudio

Az orosz légvédelem a megszállók által ellenőrzött Krímben, a fekete-tengeri Feodoszija város felett hatástalanított egy ukrán fennhatóságú területről kilőtt rakétát még szombaton – ezt a Krím félsziget Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője közölte.

Emine Dzsaparova, az ukrán külügyminiszter első helyettese húsvéthétfőn Indiába utazik, hogy humanitárius segélyt és felszerelést kérjen az ország orosz inváziója során megrongálódott energetikai infrastruktúra helyreállításához.

14:45

Ukrán üzemanyagraktárat semmisítettek meg az oroszok Zaporizzsjánál

Oroszország megsemmisített egy 70 ezer tonna üzemanyagot tartalmazó raktárt a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja város közelében – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. Elmondásuk szerint az orosz erők megsemmisítették az ukrán hadsereg rakétákat, lőszert és más tüzérségi fegyvereket tároló raktárait is Zaporizzsja és Donyeck térségében.

14:40

Ferenc pápa a húsvét fényét kérte Oroszország népére

Ferenc pápa vasárnap a világhoz intézett húsvéti üzenetében arra kérte az oroszokat, hogy "keressék az igazságot" országuk ukrajnai háborújával kapcsolatban. A katolikus egyházfő továbbá párbeszédre szólított fel az izraeliek és a palesztinok között a közelmúltbeli erőszakos cselekmények után.

14:29

Zelenszkij hamarosan Németországba látogathat

Az ukrán elnök a Károly-díj átadásán vesz majd részt, ez lesz első németországi útja a háború kezdete óta. Az Európa egyesítéséhez tett hozzájárulásért adományozott díjat a nyugat-németországi Aachen városában adják át május 14-én, idei kitüntetettje "Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij és az ukrán nép".

14:23

Putyint reklámozza a Twitter - Elon Musk tavaly még korlátozta a Kreml-fiókokat

A Telegraph című brit lap több Twitter fiókról elvégzett keresése szerint a közösségi oldalon ismét megjelentek a Kremlhez köthető tweetek, így Putyin elnök, a külügyi tárca, valamint a londoni orosz nagykövetség fiókjai - ezeket az Ukrajna ellen indított orosz inváziót követően korlátozták.

A Twitter algoritmus alapú keresőjében azonban mostanában megjelentek az orosz kormány tweetjei - egy újonnan létrehozott felhasználói fiókban, amely nem is követte ezeket az oldalak

13:27

Út az új munkahely felé: az ukrán állam a foglalkoztatottság növelését szorgalmazza

Az ukrajnai munkanélküliség problémája Oroszország brutális inváziója miatt példátlanul kiélezetté vált. A jelenleg is megszállás alatt álló területekről több millió ember, többségükben munkaképes nők veszítették el állásukat. A helyzet valamelyest javult, a több mint 400 napja tartó háború során a többség alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez, és új helyen vállalt munkát.

10:59

Reményre biztatott a pápa a nagyszombati vigílián

Ferenc pápa a háborúk befejezésére szólított fel, Ukrajnára és népére – amely ellen tavaly orosz invázió indult – ismét mint mártírokra utalt. A pápa hangsúlyozta: még ha úgy érezzük is, hogy kiszáradt a remény forrása, nagyon fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a vereség érzése kővé dermesszen bennünket, keresnünk kell a belső feltámadást Isten segítségével.

10:58

Húsvétvasárnap is követelt civil áldozatokat a háború Ukrajnában

Az orosz erők kora reggel a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városánál indítottak támadást, melynek során egy lakóházat is találat ért. Az incidens két civil – egy ötvenéves férfi és 11 éves lánya – életét követelte.

10:56

Szívszorító történet: újabb harminc ukrán kisgyerek tért haza a deportálásból

Több mint harminc ukrán kisgyerek találkozhatott újra családjával a hét végén, miután egy nemzetközi mentőakció keretében hazavitték őket a Krímből, illetve az oroszok által elfoglal ukrán területekről – írja a Reuters. 

Egyikük, Dasha Rakk, egy 13 éves kislány elmesélte, hogy őt és ikertestvéreit Herszon városából vitték el tavaly azzal az ígérettel, hogy az ostrom idejére nyári táborba mehetnek a Krím félszigetre – pár hétre. Viszont ahogy megérkeztek, az orosz hatóságok közölték velük, hogy tovább kell maradniuk.

friss hírek orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek