Nemzetközi gazdaság

Orosz vadászgép és norvég katonai repülő nézett farkasszemet egymással

Az orosz MiG-31-es és a norvég felderítőgép a két ország közös határán találkozott, de konfrontáció egyelőre nem történt. Norvégia tagja a NATO-nak.

Összefutott a levegőben Oroszország és a egy-egy katonai gépe. Csütörtökön egy orosz MiG-31-es felderítő vadászgép kísérte a Jeges-tengerhez tartozó Barents-tenger felett a norvég légierő P-8A Poseidon típusú járőrgépét – adta hírül az orosz védelmi minisztérium csütörtöki közleménye alapján a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

ZHUKOVSKIY, RUSSIA - JULY 20:  (RUSSIA OUT) Russian Mikoyan MIG-31 (NATO reporting name: Foxhound) jet fighter aircraft is presented at the air show during the MAKS-2021 International Aviation and Space Salon, on July 20, 2021, in Zhukovskiy, outside of Moscow, Russia. Main Russian annual aviation and space salon has opened at Zhukovskiy airfield despite the coronavirus (COVID-19) pandemy.
Az orosz MiG-31-es egy norvég katonai repülővel randevúzott csütörtökön.
Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images

A kommüniké szerint a Barents-tenger feletti légteret pásztázó orosz légtérellenőrző rendszerek egy, az államhatárhoz közeledő légi járművet észleltek. A határsértések azonosítása és megakadályozása érdekében az északi flotta légvédelmi ügyeletes erői egy MiG-31-es vadászgépet irányítottak a helyszínre. A katonai repülő személyzete a célpontot a norvég légierő P-8A Poseidon típusú alapjárőrgépeként azonosította.

A MiG-31-es egy darabig kísérte a NATO-tagállam Norvégia gépét, majd annak az államhatártól való eltávolodását követően egyből visszatért az orosz katonai bázis repülőterére.

Az orosz védelmi tárca szerint a MiG-31-es vadászgép repülése a nemzetközi szabályoknak megfelelően történt, semleges vizek felett, légi útvonalak keresztezése nélkül. A norvég légierő P-8A Poseidon típusú repülőgépének veszélyes megközelítésére nem került sor.

Lengyelország támogatja a NATO–Oroszország-alapokmány felmondását

A júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt jóvá kell hagyni a szövetséges erők új modelljét – jelentette ki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter csütörtökön.

 

Norvégia MiG-31 Oroszország Barents-tenger
Kapcsolódó cikkek