Váratlanul nagyot zuhant áprilisban a ZEW gazdaságkutató intézet németországi és euróövezeti gazdasági hangulatindexe, a pénzpiaci szakértők ugyanis a következő hónapokban szigorúbb hitelfeltételeket és tartósan magas inflációt várnak.

Minister President Kretschmer visits transformer plant
06 April 2023, Saxony, Dresden: Employees stack transformer core plates in a factory hall at the Siemens Energy transformer plant. Minister President Kretschmer visits the plant to learn about forward-looking technologies and the energy transition. Photo: Sebastian Kahnert/dpa (Photo by Sebastian Kahnert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Minister President Kretschmer visits transformer plant
Fotó: AFP

A német index 4,1 pontra zuhant a márciusi 13 pontról a várt 15,3 pont helyett, az eurózónai pedig 6,4 pont lett az előző havi tíz után.
„A ZEW gazdasági hangulatmutatója érezhetően csökkent, és változatlan gazdasági helyzetet jelez a következő hat hónapra. A szakértők arra számítanak, hogy a bankok óvatosabbak lesznek a hitelnyújtásban. A még mindig magas inflációs ráták és a nemzetközileg restriktív monetáris politika is a gazdaságra nehezednek” – foglalta össze Achim Wambach, az intézet elnöke.

Pozitívumként említette viszont, hogy a jelek szerint elhárult egy „akut” nemzetközi pénzügyi-piaci válság veszélye. 

A bankok és biztosítók nyereségvárakozásai javultak az előző hónaphoz képest, és ismét egyértelműen pozitív tartományban vannak

– emlékeztetett. 

A németországi gazdasági helyzet megítélése azonban sokat javult, az előző havi mínusz 46,5 pontról mínusz 32,5 pontra emelkedett, és meghaladta az elemzők mínusz 40 pontra vonatkozó előrejelzését.
A javulás ellenére a gazdasági helyzetet még mindig viszonylag negatívnak ítélik a jelentés szerint.