Nemzetközi gazdaság

Szárnyalnak a Lada eladásai Oroszországban

A Lada autóeladásai belföldi viszonylatban kimagaslók, a nemzetközi értékesítés azonban nagyon visszaesett a szankciók miatt.

A tavalyi év második felétől kezdődően nagymértékben megugrott Oroszországban a Lada járművek értékesítése, és ősz óta szinte minden hónapban sikerül megdönteni az előző havi eladási számokat. 2022 szeptemberében például 20 641 darab autót adtak el, ami 14,1 százalékos növekedés volt az augusztusi adatokhoz, és 20,1 százalékos bővülés a 2021. szeptemberi értékhez viszonyítva – írta meg a V4NA hírügynökség.

A manager crosses the showroom at a Lada car dealership in Tolyatti, also known as Togliatti, on April 1, 2022. - For generations the Russian city of Tolyatti has been synonomous with the maker of one of the country's best-known brands -- the Lada automobile. But with the West piling sanctions on Russia over its military action in Ukraine, Tolyatti and the workers of Avtovaz are bracing for tough times.
Szárnyal a Lada autóeladása Oroszországban.
Fotó: AFP

Az értékesített járművek legnagyobb részét a Lada Granta személyautó-modifikációk tették ki 2022 szeptemberében. Ebből a típusból 13 421 darabot vásároltak az oroszok, ami 245,4 százalékkal múlta felül az egy ével korábbi modelleladásokat.

A novemberi számok összességében 13,5 százalékkal haladták meg az októberi értékesítési volument.

A Lada Granta személygépkocsiból több mint 80 százalékkal múlta felül az eladások száma az egy évvel korábbit. Az év végén azonban már a Lada Niva Legend produkálta a legnagyobb növekedést, 2022 novemberében 132,6 százalékkal többet vásároltak belőle, mint 2021 novemberében.

2022-ben a hivatalos Lada-kereskedők 188 645 autót adtak el, emellett összesen csaknem 20 ezer járművet exportáltak Oroszországból 17 különböző országba.

Az eladások egyelőre 2023-ban sem lassítanak. Februárban a hivatalos adatok szerint 34,2 százalékkal több autót értékesített a vállalat Oroszországban, mint az év első hónapjában, és 4,7 százalékkal többet, mint 2022 februárjában.

Márciusban pedig még ennél is jobban hasított a piac, hiszen 89,9 százalékkal emelkedtek az autóeladások tavaly márciushoz képest.

Az orosz autógyár első negyedéves jelentéséből kiderült, hogy az idei év első három hónapjában 21,9 százalékkal több autót adtak el a 2021-es adatokhoz viszonyítva.

Felére esett a Lada-gyár forgalma

Az orosz autóipart valósággal lefejezték a szankciók, Ladából sem tudnak sokat gyártani.

 

Oroszország Lada
Kapcsolódó cikkek