Célba ért az utolsó szállítmány, Új-Zéland befejezte az élő állatok tengeri úton való exportját a jószágok jólétének biztosítása érdekében, jelentette be pénteken az ország mezőgazdasági minisztere.

Landscape,With,Snowy,Mountains,And,Grazing,Cows,,New,Zealand
Landscape with snowy mountains and grazing cows, New Zealand
Hatezer szarvasmarha veszett oda 2020-ban, amikor elsüllyedt egy Kínába tartó hajó.
Fotó: Shutterstock


A kormány 2021-ben jelentette be a tilalmat, korábban elsősorban olyan nagy kereskedelmi partnereknek szállítottak élő állatot, mint Kína, méghozzá elsősorban szaporítási célból, az ottani csordák létszámának növelése érdekében. A farmerek azonban kaptak kétévnyi haladékot, hogy kiszálljanak ebből a nyereséges üzletből.
 

A földrajzi helyzetünk miatt az északi félteke piacaira mindig hosszú lesz az utazás, ami elkerülhetetlenül kihívás az állatok jóléte szempontjából 

– indokolta a döntést Damien O’Connor agrárminiszter.
A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az élő állatok tengeri úton való kivitele 2015 óta Új-Zéland elsődleges ágazati exportbevételének mintegy 0,32 százalékát teszi ki, amelybe a mezőgazdaság és a bányászat is beletartozik.
 

Az élőállat-kivitel teljes értéke 2022-ben 524 millió új-zélandi dollár volt.

 (Egy új-zélandi dollár 210 forint.)
A kormány 2020-ban döntött úgy, hogy felülvizsgálja ezt a fajta exportot, amikor elsüllyedt egy Kínába tartó hajó, és a 43 fős legénység 41 tagja mellett a tengerbe fulladt majdnem hatezer szarvasmarha.