Az Európai Központi Bank kamatemelései kezdik kifejteni hatásukat, de még többre lesz szükség az megfékezéséhez – jelentette ki Klaas Knot, a holland központi bank elnöke, egyben az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja a Buitenhof című műsorban.

Key Speakers At The IIF Annual Membership Meeting
Klaas Knot, president of De Nederlandsche Bank NV, speaks during the Institute of International Finance (IIF) annual membership meeting in Washington, D.C., U.S., on Thursday, Oct. 17, 2019. The meeting explores the latest issues facing the financial services industry and global economy today. Photographer: Zach Gibson/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Knot szerint az EKB politikája késleltetéssel működik, így az intézkedések hatásai hosszabb távon fognak érvényesülni. Közölte, hogy továbbra is támogatja a kamatok 5 százalékra történő emelését, vagy akár magasabbra is, ha az infláció tartósabbnak bizonyul – írja a Reuters. Csütörtökön negyed százalékponttal emelte irányadó kamatát az Európai Központi Bank, lassítva a szigorítás ütemén, akárcsak szerdán az amerikai Federal Reserve.

Az EKB fő kamata 3,75 százalékra növekedett. Ez a hetedik egymást követő emelés – az ütem azonban csökkent a megelőző 50 bázispontról –, és a bank ezzel együtt már 350 bázispontot szigorított. A Fed – amely hónapokkal korábban kezdte a kamatszigorítást – a tizedik emelésén van túl, és összesen 5 százalékponttal vitte feljebb az irányadó kamatot. Az EKB messze nem tart még itt.

Az EKB rendkívül megosztott volt az elmúlt hónapokban az előrehaladás ütemét illetően, hiszen az infláció visszavonulóban van a tavalyi több évtizedes csúcsokról – áprilisban 7 százalékos éves rátát mértek –, de sokak szerint messze nem eléggé a 2 százalékos célhoz képest. Ugyanakkor az euróövezeti gazdaságban szinte megállt a növekedés, és a még magasabb kamat még nagyobb árat követelhetne.

Szembevitorlázik az MNB-vel Svédország, bele a recesszióba

Egy nappal a közép-európai régió első, Budapesten végrehajtott kamatcsökkentése után folytatta kamatemeléseit a svéd jegybank. Annak ellenére, hogy a svéd infláció sokkal alacsonyabb a magyarnál, pont ugyanakkorát visszaesett náluk is a fogyasztás, mint nálunk, mert a bérek nem követik a drágulást, a svéd gazdaság visszaesőben van.