Szinte belegondolni is hihetetlen, hogy mennyi pénzt el lehet költeni egy mozifilmre, nem beszélve arról, ha egy látványos akciófilmről van szó. Helyszín- és eszközbérlések, a színészek fizetései és a több ezer stábtag bére a marketingköltségekkel kiegészülve több száz millió dollárt jelenthet, ami után a stúdiók csak reménykedhetnek abban, hogy a közönség jegyet vált az adott filmre. Nem egy nagy költségvetésű alkotás zakózott már hatalmasat a pénztáraknál.

Red,Carpet,Between,Rope,Barriers,In,The,Success,Party Red carpet between rope barriers in the success party
Fotó: Shutterstock

Természetesen a nagy költségvetés még nem jelent automatikusan jó filmet. Az általában biztos, hogy a látvány sok esetben kárpótolja a nézőt a történet hiányosságaiért, de a végeredmény néha így is meglepő lehet.

A következőkben nézzük meg a filmtörténelem 15 legdrágább alkotását. Elöljáróban annyit el kell mondani, hogy a listán szereplő összegek az inflációt nem tartalmazzák. Emellett azt is fontos tudni, hogy egy film készítési költségeit megduplázza a marketing, tehát egy hollywoodi alkotás akkor tekinthető nyereségesnek, ha a büdzsé dupláját kalapozta össze a mozikban.

15. John Carter (2012) – 264 millió dollár

Kezdjük is a listát a filmtörténelem legnagyobb bukásával. 

A John Carter egy látványos sci-fi eposz, amely a Disney berkeiben készült. A film világszerte mindössze 284 millió dollár bevételt ért el, ami hatalmas veszteséget jelentett a stúdiónak. A Disney könnyen bele is bukhatott volna a John Carter kudarcába, azonban a premierje után két hónappal került a mozikba az első Bosszúállók-film, aminek sikerült kihúznia a stúdiót a csávából. Az egeres cég a kezdetekben egy teljes franchise felépítését tervezte a John Carter alapján, de ezt a tervet hamar elvetették.

14. Solo: Egy Star Wars-történet (2018) – 275 millió dollár

A Han Solo fiatalkorát bemutató töltelékfilm lett az első Star Wars-alkotás, ami megbukott a mozikban. A Solo megszületése egyébként sem volt sétagalopp, hiszen menet közben kellett új rendezőt keresni és több jelenetet újraforgatni. Végeredményben a rengeteg változtatás nem tett jót a filmnek, amire mindössze 393 millió dollárért váltottak jegyet. A Solo: Egy Star Wars-történet bukása után a Disney felhagyott az antológiafilmekkel, és a fősodorbeli alkotásokra, valamint a Disney+-tartalmakra kezdett koncentrálni.

13. Mission: Impossible – Leszámolás, Első rész (2023) – 290 millió dollár

Tom Cruise újabb lehetetlen küldetésére még kis ideig várni kell. A franchise befejező darabját nem aprózzák el, hiszen csak az utolsó rész első felére 290 millió dollárt tapsolt el a stúdió. Hozzá kell tenni, hogy a költségek azért is nőttek ilyen magasra, mivel a film forgatása belecsúszott a koronavírus-járvány miatti lezárások időszakába. A szigorú Covid-protokoll miatt költeni kellett a biztonságra is, de valószínűleg a stúdiónak nem kell izgulnia, hiszen szinte kizárt, hogy Tom Cruise ne csábítson tömegeket a mozikba.

12. Indiana Jones és a sors tárcsája (2023) – 295 millió dollár

Ismét egy film, ami meg sem jelent, de már így is a világ egyik legdrágább darabja, ami valaha készült. Az eddigi előzetesei alapján a büdzsé nagy részét a változatos helyszínek vihették el, illetve azok a vizuális effektek, amikkel megfiatalították a 80 éves Harrison Fordot.

INDIANA JONES ET LE CADRAN DE LA DESTINEE - INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY (2023) INDIANA JONES ET LE CADRAN DE LA DESTINEE INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY2023de James MangoldHarrison Ford.COLLECTION CHRISTOPHEL © Walt Disney - Lucasfilm - Paramount Pictures - Amblin Entertainmentsaga; aventure; adventure (Photo by Walt Disney - Lucasfilm - Paramo / Collection ChristopheL via AFP)
Fotó: Walt Disney – Lucasfilm – Paramo

Ennél a filmnél a Disney-nek van mitől félnie, hiszen mindenki kedvenc régészprofesszorának a legutóbbi kalandja, a 2008-as Indiana Jones és a kristálykoponya királyságának ugyan sikerült a kasszáknál visszahozni a költségeket, de a közönség és a kritikusok utálatát is elnyerte. 

11. Star Wars: Az utolsó Jedik (2017) – 300 millió dollár

Ezzel a filmmel belépünk a milliárdosok klubjába. Mármint ami a bevételt illeti, hiszen Az utolsó Jedik 1,333 milliárdos bevételt termelt. Bár a film anyagilag hatalmas siker volt, a közönség és a kritikusok felemás fogadtatásban részesítették. Rian Johnson rendezésének legnagyobb hibája az volt, hogy nem folytatta a előző, J. J. Abrams dirigálta hetedik részben lefektetett alapokat, így két, egymástól teljesen különböző filmet kaptak a rajongók. Ezt a káoszt már csak az újra J. J. Abrams által rendezett kilencedik Star Wars-epizód ismételt hangsúlyváltozása tetőzte.

Itt vannak 2022 legjobban kereső hollywoodi színészei

Hollywood legjava súlyos pénzeket tehet zsebre egy-egy szerep után. A koronavírus-járvány visszavetette az álomgyárat, de már 2022-ben igazán nagy blockbusterek kerültek a mozikba, és több sikervárományos alkotás is készült az elmúlt évben, amelyet még nem mutattak be. Egy közönségcsalogató film főszerepéért nagy gázsi dukál, itt vannak, akik a legtöbbet tehették zsebre.

10. Az Igazság Ligája (2017) – 300 millió dollár

A Warner Bros. görcsösen igyekezett a 2010-es években lemásolni a Disney és a Marvel sikerét a képregényfilmes univerzum megalkotásában, azonban ez sehogy sem akart sikerülni nekik. Még az sem sült el jól, hogy a DC szuperhőseit csapattá formáló Igazság Ligája rendezői székébe leigazolták az első két Bosszúállók-filmmel sikert aratott Joss Whedont. Bár ő csak a távozó Zack Snydertől vette át a projektet, az újraforgatások itt sem tettek jót a végeredménynek. Az Igazság Ligája a 300 millió dolláros költségvetésére pusztán 658 millió bevételt termelt, ami éppen csak megmentette a filmet a bukástól.

Film premiere: Justice League Atmosphere on the red carpet for the world premiere of Warner Bros. Pictures' "Justice League" on November 13, 2017 at the Dolby Theater in Hollywood, California. (Photo by Robyn Beck / AFP)
Fotó: Robyn Beck

9. A Karib-tenger kalózai: A világ végén (2007) – 300 millió dollár

Sokáig a harmadik A Karib-tenger kalózai számított a legdrágábbnak a 300 millió dolláros költségvetésével. 

A film még sikert is aratott hiszen több mint 960 millió dollárt termelt, 

de a franchise kis szünetre vonult. A folytatások már felemásra sikerültek, de azért így is szépen termeltek. 

8. Bosszúállók: Végtelen háború (2018) – 325 millió dollár

A vég kezdetének is lehetett tekinteni a Végtelen háborút, hiszen a képregényfilmek szerelmesei 10 éve követték nyomon a Marvel-szuperhősök kalandjait. Közel harminc film és több hőstett vezetett oda, hogy Thanos felállt az ikonikus lebegő székből, hogy rendet tegyen a föld legnagyobb hősei között. A 325 milliós büdzsé sokszorosan megtérült, hiszen a Végtelen háború a világ egyik legnagyobb bevételt elért filmje lett. Globálisan 2,052 milliárd dollárt költöttek rá a nézők.

7. Halálos iramban X (2023) – 340 millió dollár

Szinte hihetetlen, hogy ez a franchise megélte a 10. epizódot, ráadásul már javában készül a 11. (elméletileg) lezáró rész is. Vin Diesel és családja ismét magasabb fokozatba kapcsol, és várhatóan jó hangosan fogja berúgni a magyar mozik ajtajait is.

FAST & FURIOUS X - FAST X (2023)
Fotó: Universal Pictures – One Race FI

A megtérülés garantált, az viszont kétséges, hogy a száguldó cirkusz valóban megáll-e 11 filmnél.

6. Avatar: A víz útja (2022) – 350 millió dollár

A kanadai rendező, James Cameron elhozta Hollywood új korszakát 2009-ben, amikor mozikba küldte az Avatart. A film újradefiniálta a látványmozik fogalmát. 2009-től gyakorlatilag minden látványfilm egy polccal lejjebb került, hiszen senki még csak megközelíteni sem tudja Cameron alkotását ezen a téren.

AVATAR: LA VOIE DE L'EAU - AVATAR: THE WAY OF WATER - AVATAR 2 (2022)
Fotó: Walt Disney Studios Motion Pictures

Az Avatar: A víz útja a várakozások szerint ismét forradalmat jelentett volna a mozikban, azonban sokan vitatják, hogy az alkotás ugyanakkora mérföldkőnek számítana mint az első rész. Ennek ellenére a mozinézők imádták, hiszen világszerte 2,317 milliárd dollárt költöttek a jegyekre.

5. Bosszúállók: Végjáték (2019) – 356 millió dollár

Ha a Végtelen háború volt a vég kezdete, akkor a Végjáték jelentette mindennek a végét. A film, ami lezárta több mint 10 év filmtermését és a képregényfilmes korszak aranykorát. A végtelen háború óta a Marvel és a Disney nem találja az új irányt, amerre a szuperhőszsánert elvihetné, és jelenleg csak az iránykeresés látszik az újabb filmjeiken.

A Végjáték filmtörténeti mérföldkőnek számít, hiszen nem volt eddig filmsorozat, ami ilyen mértékeket ölthetett volna, és abban mindenki egyetért, hogy a Bosszúállók utolsó kalandja méltó lezárásnak bizonyult. Ezzel a nézők is így voltak, hiszen 2,798 milliárd dollárt költöttek el, hogy megnézhessék Vasember és Amerika kapitány utolsó bevetését.

4. Bosszúállók: Ultron kora (2015) – 365 millió dollár

Zavar támadt az erőben, hiszen az összes Bosszúállók-filmet megelőzte a sorozat talán egyik leggyengébb darabja. Az Ultron korának az volt a feladata, hogy tovább fokozza a Marvel szuperhőscsapatának epikusságát, azonban Joss Whedon látszólag kifogyott az ötletekből az első rész után. Ennek ellenére 

az Ultron kora 1,403 milliárd dollárt hozott a stúdiónak, 

ami nem ad okot a panaszra. A költségvetést a színészek siker miatt megugró gázsija és a változatos helyszínek lökték az egekbe. 

Ismét Jedi-mesternek állt Mark Hamill

Folytatódott az elmúlt évek egyik legjobb Star Wars-története, a Star Wars Jedi: Fallen Order. A játék 2019 végén jelent meg, és hatalmas sikert aratott mind a játékosok, mind a kritikusok körében. Sokat kellett várni, de 2023. április 28-án a boltok polcaira került a folytatás, a Star Wars Jedi: Survivor, amelynek kedvcsináló előzeteséhez Mark Hamillt is beszervezték.

3. A Karib-tenger kalózai: Idegen vizeken (2011) – 379 millió dollár

A Disney joggal gondolhatta 2007 után, hogy Jack Sparrow kapitánnyal bármit el lehet adni, így amikor már a rajongók kellőképpen kiéhezetté váltak egy újabb kalózkalandra, bedobták az Idegen vizeken című epizódot a mozikba, hogy ismét dőljön a pénz. Hamar kiderült, hogy Johnny Depp önmagában nem elég a sikerhez, hiszen a rajongók utálták a negyedik Karib-filmet. A felforgatott szereplőgárda nem nyerte el a kritikusok tetszését sem, bár a film így is kicsivel több mint 1 milliárd dollárt termelt. A Disney megérezte a gyengülő szélet az Idegen vizeken után, és néhány éves pihenőre küldte a franchise-t.

2. Star Wars: Skywalker kora (2019) – 416 millió dollár

Sokak sóhajtottak fel, amikor végre véget ért a Disney-éra Star Wars-filmjeinek első korszaka. Azt tudni lehet, hogy több projekt is csőben van a messzi, messzi galaxisban, de a rajongók visszajelzései alapján talán bízhatunk benne, hogy a Disney és a Lucasfilm végre nagyobb figyelmet fordít a történetre, és nem csak mindent a nosztalgiára, valamint a látványra épít. 

A Skywalker kora a költségeit visszahozta, de 

jócskán alulmúlta a nyolcadik felvonást, hiszen csak 1,074 milliárd dollárt volt képes összehozni a kasszáknál. 

Egy ilyen franchise esetén ez dollárszázmilliókban mérhető csökkenő tendencia rengeteget számít, és egyértelmű jelzés volt a Disney-nek, hogy gondolja át újra, hogy mit akar kezdeni a Star Warsszal.

1. Star Wars: Az ébredő erő (2015) – 447 millió dollár

A Disney kezében ott volt az aranytojást tojó tyúk, miután felvásárolta a Lucasfilmet. Megszerezték minden idők egyik legnépszerűbb franchise-át a Star Wars képében, és a stúdió nem spórolt semmi, amikor a debütáló darabot kellett a mozikba küldeni. A Star Wars: Az ébredő erő úgy kellett a rajongóknak, mint egy falat kenyér, hiszen az előzménytrilógia indulásakor is sok kritika érte George Lucast, hogy miért nem folytatja Luke Skywalker történetét. 

Star Wars Episode VII Le reveil de la force
Fotó: Lucasfilm / Walt Disney

Az ébredő erő be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen 2,066 milliárd dollárt hozott a stúdió kasszájába. Bár már ekkor is voltak fanyalgó hangok, akik az Új remény koppintásának látták a filmet, abban mindenki egyetértett, hogy megvan benne a Star Wars kvintesszenciája. Az már csak történelem, hogy a Disney végül egy olyan irányba indult el a messzi, messzi galaxisban, amerre a rajongók nem tudták követni.