Nemzetközi gazdaság

Döntött Putyin: elfogadja a kínaiak meghívását

Az orosz elnök az Övezet és Út Nemzetközi Együttműködési Fórum keretein belül látogat Pekingbe. Putyin látogatásának időpontja még nincs eldöntve.

Elfogadja Peking meghívását Vlagyimir Putyin, az orosz elnök kínai látogatásának időpontját és részleteit jelenleg is egyeztetik a felek – számolt be róla a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov nyilatkozta alapján a TASZSZ orosz hírügynökség.

Hangzhou,,China,-,Sept.,4.,2016,-,Chinese,President,Xi
Putyin, Hszi
Vlagyimir Putyin (b) orosz és Hszi Csin-ping (j) kínai elnök idén már találkoztak személyesen is.
Fotó: Shutterstock

Hozzátette, hogy a meghívás egy megadott időkeretre vonatkozik, ezen belül még van mozgásterük eldönteni, hogy a Kreml feje mikor látogat el egyik legfontosabb partneréhez.

Hszi Csin-ping kínai elnök korábban arról számolt be, hogy az orosz elnököt olyan formában invitálta országába, hogy egy számára megfelelő időpontba, de még az idei év során látogasson Kínába. A 2023-as időponthoz azért ragaszkodik Peking, mivel az idén Kína a házigazdája a harmadik Övezet és Út Nemzetközi Együttműködési Fórumnak.

Putyin az első két ilyen eseményen egyaránt részt vett.

Az első Övezet és Út Fórumot 2017 májusában tartották Pekingben, Kína és Oroszország mellett további 28 eurázsiai, afrikai és latin-amerikai ország vezető tisztviselőinek részvételével. A második esemény szintén a kínai fővárosban lesz, 2019 áprilisában.

A Hszi Csin-ping által 2013-ban bemutatott Övezet és Út kezdeményezés célja a nemzetközi kereskedelmi és beruházási projektek intenzívebbé tétele kínai tőke felhasználásával. A kezdeményezéshez eddig már 152 ország és több mint 30 nemzetközi szervezet csatlakozott.

Az orosz Biztonsági Tanács titkára, Nyikolaj Patrusev hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Moszkva nagyra értékeli a Peking által küldött meghívást, és Vlagyimir Putyin élni fog a lehetőséggel, hogy Kínába látogasson, és a rendezvény egyik díszvendégeként felszólaljon fórumon.

Német hírszerzés: Putyin széke és az orosz hadiipar is stabil

A német hírszerzés szerint Vlagyimir Putyin rendszere stabil, az orosz politikában nincs arra utaló jel, hogy bárki megkérdőjelezné a fennálló hatalmat. A németek úgy látják, hogy Oroszországnak elegendő katonája és lőszere is van ahhoz, hogy az orosz–ukrán háború akár sokáig eltarthasson.

 

Peking Hszi Csin-ping Vlagyimir Putyin Kína
Kapcsolódó cikkek