Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése áprilisban, de így is már a harmadik hónapja állt a csökkenést a bővüléstől elválasztó 50 pontos szint fölött.

RUSSIA-LIFESTYLE-GASTRONOMY-FOOD-MICHELIN
A waiter sets the tables in the dining area of Twins Garden restaurant run by Ivan and Sergey Berezutskiy in Moscow on October 15, 2021. - French gastronomic bible the Michelin Guide awarded nine Moscow restaurants with its coveted stars on October 14, 2021, unveiling its first lineup of recommended eateries in Russia's up-and-coming food scene.  Two restaurants -- Twins Garden run by twin brothers Ivan and Sergei Berezutskiy, and chef Artem Estafev's Artest -- were given two stars. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Fotó: AFP

Az S&P Global gazdaságkutató intézet csütörtökön ismertetett felmérése szerint 

az oroszországi szolgáltatóipari szektor üzleti aktivitása áprilisban 55,9 pontra gyengült a két és fél éves csúcsnak számító márciusi 58,1-ről.

Az S&P Global index 50 pont alatti értéke az üzleti aktivitás csökkenését, az 50 feletti pedig a növekedését jelzi. Az áprilisi mutató azt jelzi, hogy a múlt hónapban lassult a növekedés márciushoz képest.

A jelentés szerint az orosz szolgáltatóktól érkező új megrendelések erőteljesen nőttek, miközben 

az új exportmegrendelések 13 hónapja estek. 

A tovább növekvő belföldi kereslet hatására áprilisban emelkedett a foglalkoztatottak száma a szolgáltatói ágazatban.

Medvegyev: „Meg kell ölni Zelenszkijt!”

A korábbi orosz elnök szerint egész egyszerűen nincs más választása Oroszországnak, mint az ukrán államfő meggyilkolása.

Az S&P Global rámutatott arra, hogy a szolgáltatóknál meredeken emelkedtek az inputköltségek, amit a cégek az ügyfelekre hárítottak.

A szolgáltatóipari és a kedden ismertetett feldolgozóipari adatok összesítésével képzett áprilisi kompozit BMI 55,1 pontra gyengült a márciusi 56,8-ről.

Oroszországban lassult a kiskereskedelmi forgalom visszaesése márciusban éves szinten, míg a történelmi mélyponton stagnált. Az orosz statisztikai hivatal jelentéséből kiderült, hogy márciusban a kiskereskedelmi forgalom 5,1 százalékkal csökkent tavaly márciushoz képest, miután februárban az éves szintű visszaesés nagyobb, 9 százalék volt. Elemzői várakozások átlagában 3,9 százalékos márciusi kiskereskedelmi forgalomcsökkenés szerepelt.