A William Russell tanácsadó cég közzétette, hogy hol mennyibe kerül az útlevél megszerzése, a Global Passport Fees 2023 című lista a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 38 országát rangsorolja. A cég a vízumkiállítás díjait is sorra vette.

Travelers wait in line verify Covid-19 vaccination status as they check-in for a flight to Sydney, Australia on Qantas Airways Ltd. inside the Tom Bradley International Terminal at Los Angeles International Airport (LAX) on November 1, 2021 in Los Angeles, California, as Australia's international border reopens almost 600 days after a pandemic closure began. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)
A legdrágább útlevelet Ausztrália, a legolcsóbbat Csehország állítja ki.
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

 

Az útlevéligénylés díja

Ebből kiderül, hogy a legtöbbet, 218 eurót, Ausztráliában kell fizetni az útlevél megszerzéséért, majd Mexikó (161 euró) és Svájc (133 euró) következik. A negyedik helyen Olaszország áll (128 euró), amelyet az Egyesült Államok (123 euró) követ a sorban.

 

Az Egyesült Királyság és Görögország 95 euróval a tizenkettedik helyen osztoznak. A norvég útlevél 62, a svéd 43, a spanyol útlevél 31 euróba került.Magyarország a 47 eurójával a 28. legdrágább útlevelet kiállító állam, fej fej mellett Dél-Koreával és Litvániával, valamint éppen lemaradva Szlovénia 50 eurós díjától.

Az OECD-országokban legolcsóbban Csehországban igényelhető útlevél, mindössze 26 euróért. Lettország a 27 euróval éppen hogy lemaradt mögötte.
 

Schengen Visa and Passport
Fotó: barisonal

A vízumigénylés díja

A vízumokat tekintve a turistavízumért a legtöbbet az Egyesült Államok számítja fel 117 eurós átlagdíjjal. A szokásosokon túl itt megkérdezhetik az utazás célját, hogy azt miből fedezik, továbbá kérhetik igazolni a munkavállalást és a családi kapcsolatokat.

A turistavízumért a második legmagasabb árat Új-Zéland kéri 97 eurós átlagdíjjal. Ez a vízum lehetővé teszi, hogy a kérelmező a partnerét és a 19 éves vagy annál fiatalabb eltartott gyermekeit is bevonja ugyanabba a vízumkérelembe. A harmadik legdrágább ország ebben a tekintetben Ausztrália, átlagosan 83 eurót kér a vízum kiállításáért.

A turistavízumok átlagos díjai az OECD-országokban

Magyarország a lista közepén helyezkedik el 34 euróval.

A legkevesebbet, 3 eurót, Dél-Korea számítja fel, utcahosszal ráverve Törökország 12, valamint Izrael és Costa Rica 14 eurós turistavízumaira – derül ki a William Russell összeállításából.
 

A legerősebb útlevelek a világon

Idén januárban a Henley & Partners nyilvánosságra hozta a 2023-as év legerősebb útleveleinek rangsorát, amely a világ összes útlevelét veszi számba aszerint, hogy birtokosaik hány célállomásra juthatnak el előzetes vízum nélkül. A Henley Passport Index a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatain alapul.

A rangsort Japán ötödik éve vezeti. Az állampolgáraik a világ 227 célállomása közül 193-at látogathatnak vízum nélkül. A dél-koreaiak és a szingapúriak holtversenyben a második helyen állnak 192 vízummentes célállomással. Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kilenc éve vezették a rangsort, mára 187, illetve 186 célállomással a hatodik és a hetedik helyre csúsztak vissza. Magyarország az első tíz helyezett között szerepel.

Már az amerikai vízumlottóval is csalnak, méghozzá tömegesen

Az Egyesült Államokba lottón is lehet munkavízumot szerezni, a sorshúzásokon részt vevők száma elképesztően felszökött az idén – most kiderült, miért. Amerika kapós, de nem ennyire.