Az IBM várhatóan nem tölti majd be azokat a munkaköröket, amelyekről úgy gondolja, hogy feladatait a mesterséges intelligencia (MI) is képes lesz ellátni. Nagyjából 26 ezerre tehető a cégnél azon álláshelyek száma, amelyek közvetlenül nincsenek kapcsolatban ügyfelekkel, itt lehetőség nyílik az MI aktívabb kihasználására. 

IBM logo is seen on the office building in Krakow, Poland on December 1, 2020.
Az IBM több ezer munkavállalóját küldheti el, hogy helyettük mesterséges intelligenciát használjon.
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto via Getty Images

Elképzelhetőnek tartom, hogy ennek 30 százalékát, azaz 7800 munkahelyet, öt év alatt a mesterséges intelligencia és automatizálás váltja fel 

– magyarázta Arvind Krishna a Bloombergnek adott interjújában. A vezérigazgató hozzátette: az olyan hétköznapibb feladatok mint például munkaviszonyt igazoló dokumentumok kiállítása vagy az alkalmazottak részlegek közötti mozgatása valószínűleg teljesen automatizált lesz.

Az IBM jelenleg 260 ezer munkavállalót foglalkoztat és továbbra is felvesz szoftverfejlesztői, valamint ügyfélkapcsolat-tartó új munkatársakat. Az amerikai vállalat annak ellenére, hogy év elején 5 ezer dolgozója leépítését jelentette be, az első negyedévben növelte összlétszámát, 7 ezer új munkatársat vett fel.

A technológiai óriás az utóbbi két-három évben fókuszát a szoftverekre és a szolgáltatásokra helyezte át, ezzel párhuzamosan megszüntette vagy kiszervezte a gyengébb növekedési potenciállal bíró üzletágait.

Az IBM első negyedéves 14,3 milliárd dolláros bevétele 0,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, és csupán 70 millió dollárral maradt el az elemzők várakozásától – írta a Futurum Research.

Az új termelékenységi és hatékonysági intézkedések várhatóan évi 2 milliárd dollár megtakarítást eredményeznek 2024 végéig – mondta korábban James Kavanaugh pénzügyi igazgató.

Az orvos helyett a robot válaszol: ehhez mit szólnánk?

Az Egyesült Államokban már tesztelik a legújabb módszert, ami időt és munkát takaríthat meg az egészségügyben: a mesterséges intelligencia, a ChatGPT olvassa el a betegek üzeneteit az orvosuknak, és ő is válaszol nekik.