Emmanuel Macron francia elnök felszólította az Európai Uniót, hogy álljon le az újabb és újabb környezetvédelmi előírások bevezetésével, mivel már így is túlzottan előreszaladt a zöldszabályozással a többi ipari nagyhatalomhoz képest, és most már szerinte inkább stabilitásra volna szükség – írja az AFP.

French President Emmanuel Macron speaks during the "Accelerating Our Re-industrialisation" meeting gathering business leaders, associations, community and government representatives at the Elysee presidential Palace in Paris, on May 11, 2023. (Photo by Yoan VALAT / POOL / AFP)
Fotó: Yoan Valat / AFP

Macron csütörtökön az Elysée-palotában tette meg megjegyzéseit, amikor 

bemutatta dédelgetett tervét Franciaország "újraiparosítására", amely többek között adókedvezményekkel és más intézkedésekkel részesítené előnyben az Európában gyártott járműveket és akkumulátorokat.

Szabályozási szempontból jócskán megelőzzük az amerikaiakat, a kínaiakat és a világ bármely más szegletét, ezért nem szabad tovább szigorítani a szabályokat, mivel ez már kockázatot jelentene ipari projektjeink finanszírozására

 – emelte ki. 
Macron egyébként korábban több ízben aggodalmát fejezte ki a Biden-kormányzat protekcionista politikája miatt, amire a legfrissebb példát az amerikai ipar és energetika elektromos átállását támogató inflációcsökkentő törvényben (IRA) elrejtett, az európai gyártókat diszkrimináló paragrafusok szolgáltatták.

Az Elysée-palota ura csütörtökön sürgette Európát, hogy védekezzen az amerikai protekcionizmussal, valamint Kína növekvő gazdasági erejével szemben is.

Az elektromosautó-gyártás támogatása mellett Macron tervei között szerepel 

a beruházásokhoz igénybe vehető adójóváírások kiterjesztése, az új gyárak létesítésére vonatkozó szabályok egyszerűsítése, valamint az oktatás és a képzés bőkezűbb finanszírozása is.

Az újraiparosításért folytatott küzdelem kulcsfontosságú gazdasági szinten, kulcsfontosságú geopolitikai szinten, és kulcsfontosságú a nemzet egységének szempontjából is

 - mondta Macron az Elysée-palotában összegyűlt üzleti vezetőknek és parlamenti képviselőknek.

A francia vezető - a Bloomberg szerint - gazdaságot érintő javaslataival most megpróbálja újraépíteni elnöki tekintélyét a nyugdíjrendszer szigorítása miatt kirobbant, és az imázsát brutálisan romboló utcai harcokat követően, amelyek kérdésessé tették, hogy egyáltalán képes lesz-e továbbvinni reformkurzusát.

A kezdeményezésekkel Macron véget vetne a francia ipar régóta tartó gyengélkedésének. A hatszögletű ország ugyanis egyre jobban lemarad európai uniós riválisaitól. A közösség második legnagyobb gazdaságában a feldolgozóipar súlya 10 százalékra csökkent, szemben Németország 20 százalék feletti arányszámával.

A párizsi vezetés azonban attól is tart, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvény tovább súlyosbíthatja a nehézségeket, mivel a nagyobb támogatások ígéretével igyekszik a tengerentúlra csábítani az eredetileg Európába szánt beruházásokat.

A tervezett francia intézkedéseket részint a jövő héten egy úgynevezett zöldipari törvényjavaslatban fogják előterjeszteni, míg az államháztartást érintő előterjesztéseket a 2024. évi költségvetési törvényjavaslat tartalmazná. A pénzügyminisztérium szerint a változtatások nettó költsége nullára fut ki, mivel minden új kiadást másutt végrehajtott megszorításokkal finanszíroznak.

Macron úgy véli, a zöldipart támogató általa ajánlott adójóváírások bevezetése évente mintegy 20 milliárd eurónyi plusz beruházást vonzana Franciaországba 2030-ig, mellesleg csökkentené a stratégiai fontosságú alkatrészek importját is.

Más ipari beruházási programok indításával kombinálva pedig Franciaország képes lenne felvenni a versenyt Amerikával.

Macron arra is kitért az Elyseében, hogy az EU-nak nem lenne szabad olyan szabályokat alkotnia, amelyek révén a szubvenció végül Kínában vagy az Egyesült Államokban köt ki.

Támogatni fogjuk az Európában gyártott akkumulátorokat és járműveket, mert alacsony a szén-dioxid-kibocsátásuk, ám nem vagyunk protekcionisták, nem zárjuk le a piacot, ugyanakkor a francia adófizetők pénzét nem fordíthatjuk távoli országok iparosítására 

– fejtette ki a francia államfő.