Egyre súlyosabb a kábítószerhelyzet a tengerentúlon. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) szerdán publikált jelentése szerint a 2016 és 2021 között eltelt öt év alatt több mint háromszorosára emelkedett az Egyesült Államokban azoknak a száma, akik fentanil-túladagolás miatt veszítették életüket.

Fentanyl,Is,A,Synthetic,Opioid,Narcotic,Used,In,Medicine,,Vial
fentanil
Még nem lövik Mexikót, de a fentanilkrízis miatt sok kerülhet rá.
Fotó: Shutterstock

Merianne Rose-Spencer, a jelentés egyik szerzője kiemelte azt a szomorú adatot, hogy 2016-tól 2019-ig 55 százalékkal ugrott meg, 2019-től 2021-ig pedig további 24,1 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik belehaltak a szerhasználatba. 2016-ban 100 ezer emberre 5,7 fentanil-túladagolás miatti halálozás jutott, míg 2021-ben ez a szám már 21,6 volt.

A jelentésből kiderül az is, hogy a koronavírus-járvány miatt nehezebben tudtak segítséget kapni azok az emberek, akik kábítószer-problémákkal küzdenek, és ez is közrejátszott abban, hogy a fentanil-túladagolásos halálesetek száma 2020-ban rekordot döntött.

A többi kábítószerrel kapcsolatban is súlyos megállapításokat tett a CDC. A metamfetamin-túladagolásos halálesetek száma több mint négyszeresére, a kokainhoz köthető halálozások száma pedig a duplájára nőtt. Az oxikodon és a heroin valamivel kevesebb embert ölt meg, mint korábban.

A fentanil ötvenszer erősebb a heroinnál, és mintegy százszor hatásosabb, mint a morfium. Ráadásul egyre gyakran keverik más kábítószerekkel, ami gyakran halálos következményekkel jár.

Már nem tabu, hogy az amerikai hadsereg mexikói célpontokat támadjon meg

Nő a riadalom az Egyesült Államokban a fentanil nevű kábítószer rengeteg halálesetet okozó terjedése miatt, és ez okozza, hogy már politikai szinten is felvetődik a gondolat: jól tennék, ha az amerikai hadsereg megtámadná a mexikói drogkartelleket és a fentanillaboratóriumokat.