Akkora az aggodalom az Egyesült Államokban a fentanil nevű kábítószer terjedése és pusztítása miatt, hogy még egy régóta fennálló tabut is elsöpört, veszélyeztetve a generációkon át élvezett észak-amerikai politikai stabilitást. A politikusok már nem tartják szentségtörésnek a gondolatot, hogy az amerikai hadsereg mexikói célpontokat támadjon – írta a befolyásos The Washington Post.

Fotó: Johannes Eisele

Amikor az év elején Mexikóban talákozott az amerikai, a kanadai és a mexikói elnök, megbeszéléseik egyik kiemelt témája volt, miképp lépjenek fel a drogkartellek és a fentanil szabad áramlása ellen.

Sok eredmény ebből eddig nem származott. A fentanilnak szerepe volt abban például, hogy milliárdos két hete példátlanul keményen nekitámadt San Francisco polgármesterének, miután a városban a hónap elején a nyílt utcán késelték halálra Bob Leet, a Cash App megalkotóját.

Musk szerint San Francisco haldoklik, mert a progresszív woke-ideológia áldozatává vált, a belvárosa „úgy néz ki, mint egy zombiapokalipszis”, és az emberek már be sem jelentik a bűncselekményeket, ha a hatóságok nem tesznek semmit, vagy ha a bűnözőt azonnal szabadon engedik. A város megoldhatatlannak tűnő hajléktalanválsággal küzd, és dugig van az egyik legveszélyesebb droggal, a fentanillal. 

A fentanillal és társadalmi hatásaival nem csak San Francisco küzd, országszerte súlyos fenyegetésnek tartják. A szintetikus drog évente tízezrek halálát okozza az Egyesült Államokban. Az országba érkezéséért az amerikaiak a mexikói bűnszervezeteket okolják, akik ellen – sokan úgy vélik – a hatóságok nem tesznek eleget. 

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök újságíróknak nyilatkozva a közelmúltban különös módon védekezett. Szerinte a fentanil forrása Ázsia, a mexikói bűnözők csak annyit tesznek, hogy pirulákba tömörítik a port.

Mexikóban mi nem gyártunk fentanilt

– mondta, és ez már nem az első nyilatkozata volt, amelyben félresöpörte az amerikai rosszallást. Szerinte a fentanilválság oka az, hogy az amerikai társadalomban nem elég erősek a családi értékek, és ez viszi rá az embereket a drog fogyasztására. 

A mexikóiak csökönyösségét az USA-ban sokan sehová sem vezető érzéketlenségnek tekintik, és az elégedetlenség megtalálta az utat a politikába, különösen az ellenzéki Republikánus Párt köreiben. Olyannyira, hogy a párt fő témái közé is bekerült a probléma, sőt mi több, törvényhozók, korábbi vezető hivatalnokok és elnökjelöltek hajlanak arra, hogy az Egyesült Államok bevethetné a hadsereget is a mexikói drogkartellek és fentanillaboratóriumok ellen – írja a Post. 

Ezzel a valamikor csak a szélsőségesek által emlegetett gondolat a főáramba került. Joe Biden demokrata adminisztrációja ellenzi, de szinte biztos, hogy mindkét országban a 2024-es választások kampányának témájává válik. 

Mexikói hivatalnokok – írta a lap – arra figyelmeztetnek, hogy az egyoldalú amerikai lépéseknek nagyon komoly következményei lennének.

Egy dobásra lerombolnák a Mexikó és az Egyesült Államok közti biztonsági együttműködést

– nyilatkozta a Postnak Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter.