Pozsonyban, a Duna bal partján múlt csütörtökön átadták az Eurovea 2 üzletközpontot, a 25 ezer négyzetméter alapterületű résszel az Eurovea pláza teljes komplexuma 85 ezer négyzetméterre bővült, amivel átvette a legnagyobb üzletközpont címét a 2021-ben megnyitott 70 ezer négyzetméteres Nivy központtól. A 320 boltot befogadó Eurovea talán legnagyobb vonzereje az olcsó ruházati cikkeket kínáló ír Primark, amelyik 10 millió euró ráfordítás árán, 200 embernek munkát adva nyitotta meg kétszintes üzletét.

 A szlovák főváros plázái tovább bővülnek, rövidesen a Duna másik, jobb partján az 58 500 négyzetméteres Aupark bevásárlóközpont további 10 ezer négyzetméterrel növeli a területét. 

Ez talán meglepő fejlemény, hiszen a főváros vonzáskörzetét magában foglaló Pozsony megyében már így is 601 ezer négyzetméternyi eladóterület áll a vevők rendelkezésére, ami rövidesen újabb 35 ezerrel bővül. Olyan városokban, mint Berlin vagy Bécs, az 1000 főre jutó eladóterület alig éri el az 500 négyzetmétert, míg Pozsony megyében az idevágó mutató már 830-nál tart. Szlovákiában jelenleg 131 üzletközpont működik, ebből 22 Pozsonyban – természetesen az utóbbiban vannak a legnagyobb befogadóképességűek. Olyannyira, hogy az ezredfordulón átadott első, magyar befektetői háttérrel megvalósított Polus City Center (azóta már Vivo! néven működik) a maga 35 ezer négyzetméterével kiesett a 6 legnagyobb alapterületű pozsonyi plázából. Közben megváltoznak a készpénzhasználat szabályai Szlovákiában