A tagállamok brüsszeli nagykövetei megkezdték szerdán reggel az egyeztetést az 11. szankciós csomagjáról, amely nehezíti a korábbi büntetőintézkedések megkerülését, és harmadik országokat is céloz. Kiszivárgott információk szerint azonban éles vita lesz, és nem várható gyors megegyezés a jelentős nézetkülönbségek miatt.

Kaliningrad, Russia - September 10, 2019 –  Gazpromneft Nord Oil/Chemical Tanker (Saint Petersburg) moored at the Peter the Great embankment on Pregola River in Kaliningrad
Olajszállító nem hajózhat be kikötőbe kikapcsolt GPS-szel a javaslat szerint.
Fotó: Shutterstock

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke keddi kijevi látogatásán a korábbi szankciók elkerülésének megakadályozásával indokolta harmadik országok – elsősorban Kína és Irán – megcélzását, amelyet Peking élesen bírált. Bár Von der Leyen szerint ezt az eszközt csak a legvégső esetben és alapos megfontolás után vetik be, a tagállamok egy része is aggódik, hogy egy ilyen lépés károkat okozhat az EU nemzetközi kapcsolatainak.
A Reuters több diplomáciai forrásból származó értesülése szerint a bizottság által benyújtott 

javaslat tartalmazza „több tíz” új vállalat feketelistára helyezését Kínán és Iránon kívül Kazahsztánból és Üzbegisztánból is. 

Az Euractiv ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az EU és az Egyesült Királyság Örményországba, Kazahsztánba és Kirgizisztánba irányuló exportja jelentősen megugrott, különösen az olyan árucikkeké, amelyek a szankciók hatása alá esnek. A három említett ország szintén nagymértékben növelte Oroszországba irányuló exportját – elsősorban szankciós cikkekből.
A szankciók elkerülésének megakadályozását célozza, hogy megtiltanák az olajszállítmányok átszivattyúzását nyílt vízen egyik tankerből a másikba, valamint azt is, hogy olajszállító hajók kikapcsolt GPS-szel hajózzanak be a kikötőbe.

Volodymyr Zelenskyy-Ursula von der Leyen joint press conferenc
Ursula von der Leyen Kijevben beszélt a 11. csomagról.
Fotó: AFP

 

A héják szerint azonban Brüsszel megint nem megy elég messzire, mert nem javasolja az orosz gyémántexport és a nukleáris energetikai együttműködés megtiltását.

Egy forrás szerint a 11. szankciós csomag mindössze 500 millió euró értékű kereskedelmet érint, ami össze sem hasonlítható az előzőnek a 11 milliárd eurós értékével.