Közélet

Az orosz hadiipart segítő kínai cégek is az EU célkeresztjébe kerülhetnek – Peking fenyegetőzik

A legújabb uniós szankciós csomag már a korábbi csomagok kiskapuit zárná be elsősorban. Ugyanakkor kínai cégek korábban nem kerültek Brüsszel látókörébe.

A legújabb, immár 11. Európai Uniós szankciós csomag elsősorban a kiskapukat igyekszik bezárni, amelyek segítségével Oroszország a korábbi korlátozásokat kijátssza, és a tervek szerint először történhet meg, hogy kínai cégek is az intézkedések hatálya alá kerülhetnek.

Flags,Of,China,And,Russia.,Relationships,Between,Countries.
Flags of China and Russia. Relationships between countries.
Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság javaslata mintegy 35 szervezetet céloz, köztük kínai és hongkongi vállalkozásokat éppúgy, mint üzbég, örmény vagy épp az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett cégeket.

A Bloomberg által közölt iratok szerint a bizottság úgy gondolja, hogy a célzott vállalkozások közvetlenül segítik az orosz hadigépezetet. A javaslat mindemellett a kettős felhasználású termékek és technológiák kivitelét is szigorítaná, akárcsak azokat, amelyek hozzájárulhatnak az orosz hadiipar technológiai fejlesztéséhez. 

A listán nyolc kínai vagy hongkongi cég kapott helyet, amelyek az orosz háborús gépezet számára szállítanak elektromos alkatrészeket.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Venbin elmondta, hogy Peking gazdasági kapcsolatai teljes mértékben tisztességesek, és amennyiben a jelentések a kínai cégek ellen irányuló uniós szankciókról igazak, úgy súlyos törés következhet be a kínai–európai kapcsolatokban, ami rendkívül veszélyes. Ezért arra kérik az EU-t, hogy ne induljon el ezen az úton, ellenkező esetben Kína határozottan fel fog lépni érdekei védelmében.

A kérdéses kínai cégek közül több ellen korábban az Egyesült Államok is vezetett be szankciókat, amiért azok tiltott technológiákat és elektromos eszközöket biztosítottak az orosz hadiipar számára.

Az észt külügyminisztérium főtitkára, Jonatan Vszevjov szerint ha ránézünk az uniós exportstatisztikákra a kérdéses termékek körében, akkor több ország felé a kivitel meredek emelkedését lehet látni, ezért csap le az unió a szankciók kijátszására.

A szankciós csomagban ezenkívül számos orosz IT-cég is helyet kapott, amelyek az orosz titkosszolgálat, az FSZB engedélyével működnek. Ezek a cégek gyakran az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium fegyvergyártási engedélyének is birtokosai. 

A javaslat elfogadásához szokás szerint az összes uniós tagállam beleegyezése szükséges.

Az intézkedések között szerepelnek korlátozások az Oroszországon keresztülhaladó termékekre, a navigációs rendszerüket lekapcsoló hajókra és egy új mechanizmus azon harmadik országokkal szemben, amelyek nem tesznek eleget a szankciók kijátszásának megelőzéséért. Első körben ez a mechanizmus várhatóan nem Kínát, hanem Oroszország közép-ázsiai szomszédait célozhatja.

A cél az, hogy elrettentsék az országokat attól, hogy segítsék a szankciók megkerülését célzó orosz lépéseket. A javaslatok között szerepel az olaj hajóról hajóra történő átszivattyúzásának szigorúbb korlátozása is.

 

orosz hadiipar kínai-EU kapcsolatok szankciók Oroszország ellen
Kapcsolódó cikkek