Nemzetközi gazdaság

Szergej Lavrov: Oroszország elkötelezett a diplomáciai rendezés mellett

Az orosz külügyminiszter kínai kollégájával tárgyalt Moszkvában. Lavrov szerint Moszkva és Peking partnersége erős.

Oroszország elkötelezett az ukrajnai konfliktus politikai és diplomáciai rendezése mellett, de az ukrán fél és nyugati támogatói komoly akadályokat gördítettek a béketárgyalások újraindítása elé – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor pénteken Moszkvában fogadta Li Huit, a kínai kormány eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottját.

Szergej Lavrov
Szergej Lavrov szerint Oroszország elkötelezett a diplomáciai rendezés mellett.
Fotó: AFP

A tárgyaláson az orosz külügyminisztérium által kiadott közlemény szerint Lavrov köszönetét fejezte ki azért a kiegyensúlyozott álláspontért, amelyet a kínai fél képvisel az ukrán válság ügyében. Egyúttal méltatta Peking készségét, hogy pozitív szerepet vállaljon a rendezésben.

A tárcavezető nagyra értékelte Li személyes hozzájárulását az orosz–kínai átfogó stratégiai együttműködés megerősítéséhez, és üdvözölte, hogy új minőségében érkezett Moszkvába, ahol 2009 és 2019 között hazája nagykövete volt.

A felek egyebek mellett kifejezték készségüket az orosz–kínai külpolitikai együttműködés további erősítésére, aminek célja a moszkvai tájékoztatás szerint mindig is a béke és a stabilitás fenntartása volt a régióban és az egész világon.

Az ukrajnai válság politikai rendezésére meghirdetett kínai béketerv ügyében tárgyalva Li a hónap közepén Kijevet kereste fel.

Párbeszédre szólította fel a háborúban álló feleket Ferenc pápa

A Szentatya szerint csak akkor lehet béke, ha Oroszország és Ukrajna tárgyalóasztalhoz ül egymással.

 


 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek