Inkább a flotta cseréjére, felújítására, mintsem annak bővítésére koncentrálnak a következő két évtizedben a légitársaságok – állapítja meg az évente frissített kitekintésében az Airbus. A világ legnagyobb repülőgépgyártója tavaly még csak 39 490 repülő leszállítását várta húszéves időtávon az ágazat szereplőitől, idei előrejelzésében már 40 850 gép szerepel. Ebben már benne vannak a teherszállító repülők is, méghozzá 920 darabos tétellel, náluk egy év alatt harminccal nőhettek az igények az Airbus számításai szerint. 

Airbus hands over 600th aircraft to Lufthansa
24 May 2023, Hamburg: Carsten Spohr (l), Chairman of the Executive Board and CEO of Deutsche Lufthansa AG, and Guillaume Faury, Chairman of the Executive Board and CEO of Airbus SE, stand in front of the Airbus A321neo "Münster" after it was handed over to Lufthansa at the Airbus site in Finkenwerder. The A321neo is the 600th Airbus in Lufthansa's fleet. Photo: Marcus Brandt/dpa (Photo by MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Carsten Spohr, a Lufthansa és Guillaume Faury, az Airbus vezére parolázik egy A321neo májusi átadásán.
Fotó: Marcus Brandt / AFP

A cargogépek és az utasszállítók közötti 1:40-es arány meglepően alacsonynak tűnhet, ennek az a magyarázata, hogy 

az utasszállítók egy arra alkalmas hányadát életciklusuk vége felé kibelezik, és teherszállítási célokra alakítják át. 

Salil Gupte, a Boeing India elnöke korábban elmondta, hogy a cargopiac hatalmas fellendülés előtt áll, becsléseik szerint a következő két évtizedben 1700 átalakított géppel bővül a globális flotta, ezek közül 1200 keskeny törzsű gép lesz. A Boeing és indiai partnere, a GMR Aero Technic utóbbi haidarábádi bázisán építik meg a 737-esek cargósítására alkalmas üzemet. 

Az Airbusnál még optimistábbak, középtávú kitekintésükben 2440 cargogép forgalomba helyezésével számoltak – újjal és átalakítottal vegyesen –, köztük 990 darab keskeny törzsűvel. Az eltérő számokból jól látszik, hogy a cargopiac éppenséggel nem az új gépek megrendelésére alapozza a jövőjét.

Az Airbus friss piacelemzésében szereplő 39 930 utasszállító 80 százalékát az olyan egyfolyosós gépek adják, mint az Airbus A320neo vagy a Boeing 737 MAX-családja. A következő két évtizedben lecserélendő régi repülőgépek számánál is vastagabban fogott az Airbus ceruzája: az előrejelzést 15 440 darabról 17 170 darabra módosította. 

Relatív árfolyammozgások 2020-tól
 

Ennek a hátterében Bob Lange, az Airbus üzleti elemzésért és piaci előrejelzésekért felelős alelnöke szerint az áll, hogy a pandémia idején a forgalomból ideiglenes kivont több ezer repülő reaktiválásával tudták/tudják csak kielégíteni a járvány lecsengésével robbanásszerűen megnövekedett utazási igényeket, és e gépek jó részének már a bontóban lenne a megérdemelt helye. 

A csereciklust nem lehet a végtelenségig nyújtani, emiatt gyorsul fel a flottacsere a légitársaságoknál.

Ehhez persze az is kell, hogy a pandémia idején takaréklángon üzemelő, majd a beszállítási láncok felszakadozása miatt csökkentett kapacitással dolgozni kénytelen nagy repülőgépgyártók fel tudják pörgetni a termelésüket. Ráadásul úgy, hogy eközben ne áldozzanak a biztonság oltárán, ami egyébként jellemző volt rájuk az utóbbi években. A nyugdíjérett repülők kivonása a forgalomból innentől elkerülhetetlen.

A következő húsz évben a légitársaságokhoz leszállított gépek 58 százaléka fogja a flottabővítést szolgálni, szemben tavalyi előrejelzésben szereplő 60 százalékkal. 

Az Airbus szerint a globális flotta több mint kétszeresére, 46 560 repülőgépre bővül 2042-re 

a 2020 eleji 22 880 darabos, a pandémia kitörése előtti szintről.

A duplázás amellett, hogy a gyártási kapacitások növelését és a légi közlekedési infrastruktúra jelentős bővítését követeli, komoly környezetvédelmi aggályokat is felvet, és az ágazat klímavédelmi törekvéseit is beárnyékolja. A repülőgépgyártók válasza erre az, hogy az új, energiatakarékos modellek forgalomba állításával és a karbonsemleges, fenntartható módon előállított üzemanyagok (SAF) használatának kötelezővé tételével csökkenthető a környezetterhelés. 

Boeing's New No-Drama 737 Jetliner Is Ready For Its Public Debut
A Boeing 737 MAX gyártósora a Washington állambeli Rentonben.
Fotó: Bloomberg

Az Airbus az új elemzésében éves átlagban 3,6 százalékos globális forgalomnövekedéssel kalkulált a repülőgépgyártásban, s a legnagyobb piacként ezúttal is Kínát és Indiát nevezte meg. Különösen India esete érdekes, onnan a két nagy cég közel ezerdarabos megrendelést húzott be az idén – és még féltávnál sem járunk. 

Az Airbus és a Boeing elnyerte az Air India 470 repülő (220 Boeing és 250 Airbus) leszállításáról szóló 70 milliárd dolláros óriás megrendelését, s még azelőtt, hogy az ország legnagyobb légitársasága, az IndiGo félezer utasszállítóról szóló megrendelését szentesítették volna.

Nagy kérdés, hogy a repülőgépgyártók mennyire tudnak lépést tartani a fokozódó igényekkel.

A friss beszámolók szerint az év első öt hónapjában az Airbus 244, míg fő riválisa, a Boeing 206 repülőgépet adott át megrendelőinek. Májusi versenyüket 63:50-re nyerte az Airbus, de a Boeing tavalyi önmagához képest nagyot lépett előre, 43 százalékos darabszám-növekedésről számolt be. A páneurópai gyártó a nettó megrendelések terén is jobban áll, nála 144, az amerikaiaknál 127 géppel nőtt a legyártandó gépek darabszáma májussal bezárólag.

53eme Salon international de l'aeronautique et de l'espace. 
Journee grand public, exposition statique, foule, visiteur, avion Alpha Jet de la Patrouille de France53eme Salon international de l'aeronautique et de l'espace.
Archív kép 2019-ből, a legutóbbi Párizsi Légi Show-ról. A pandémia miatt 2021-ben elmaradt a seregszemle.
Fotó: Paris Air Show

Múlt hónapban a Boeing 35-öt adott át legsikeresebb modelljéből, a 737 MAX-ból, szemben az előző havi tizenhéttel. (Akkor egy konzolbeépítési hiba miatt kellett az összes gépek átvizsgálni és kijavítani, az okozta a csúszást.) A Boeing emellett nyolc nagy törzsű 787 Dreamlinert, három 767-es teherszállítót, három 777-es teherszállítót és egy 737-est is átadott, amelyet P–8 Poseidon tengeri járőrgépé alakítottak át Dél-Korea számára. 

A cég a 737 MAX-ok havi gyártási darabszámát harmincról negyvenre kívánja növelni a második fél évtől. A jövő hétfőn kezdődő Párizsi Légi Show-n mindkét gyártó bemutathatja új termékeit, és az ilyenkor szokásos flottamegrendelések sem maradhatnak el.