A belgrádi Nikola Tesla repülőtéren napok óta járatokat törölnek, illetve fennakadások vannak. A poggyászok feladása és kezelése lassú, emiatt késnek egyes járatok, az utasok többórás várakozásra kényszerülnek. Elsősorban az Air Serbia járataival utazókat érintik a kellemetlenségek, amit az illetékesek a megnövekedett utasforgalommal magyaráztak.

Belgrade,,Serbia,,July,15,,2021.,Airport,Nikola,Tesla.,Main,Hall.
Belgrade, Serbia, July 15, 2021. Airport Nikola Tesla. Main hall.
Fotó: Shutterstock

Goran Vesic közlekedési miniszter pénteken tárgyalt a 12 országban 65 repülőteret, köztük a belgrádit is üzemeltető, francia érdekeltségű VINCI Airports képviselőivel. Azt nyilatkozta, hogy a szerb kormány kész írásban figyelmeztetni a VINCI Airportsot a 2018-ban megkötött koncessziós szerződésben vállaltak elmulasztásáért. 

Vesicet ezt követően a francia üzemeltető arról értesítette, hogy hamarosan normalizálják a helyzetet. Vasárnap azonban voltak még fennakadások. 

A felek ezt követően egyetértettek abban, hogy növelni kell az alkalmazottak számát, illetve emelni a poggyászkezeléssel foglalkozók juttatásait.

Az üzemeltető azt ígérte, hogy a poggyászkezelők eddigi, mintegy 500 eurós bérét megduplázza. Azt is közölte, hogy mintegy ötven személy már a cég várólistáján szerepel, akik hamarosan munkába állnak, és ezzel megoldódik majd a helyzet.

A tárcavezető nyilatkozataiban kitért rá, hogy idén eddig már több mint 3 millió utas vette igénybe a Nikola Tesla repülőteret, az év végéig pedig a várakozások szerint ez a szám elérheti a 7 milliót. A reptéren idén 40 százalékkal megnőtt a repülni vágyók száma, az Air Serbia vállalat szolgáltatásait pedig 80 százalékkal többen akarják igénybe venni. 

A felhasználók számának jókora növekedése okozhatja, hogy késnek a gépek, és egyes járatokat le is mondtak. Gond, hogy a reptéren nincs elég alkalmazott a megemelkedett kereslet kiszolgálására, valamint hogy a határrendészet sem tudja kellő sebességgel ellenőrizni az útleveleket. 

A reptér kapacitásait a közelmúltban bővítették ki, így most a korábbi évi hatmillió utas kiszolgálására alkalmas létesítmény már 14 milliós kapacitású.