Csehországban az első negyedévben éves szinten 8,6 százalékkal nőtt a bruttó havi kereset, azonban a magas miatt a reálbérek 6,7 százalékkal estek vissza – derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal adataiból. A közép-európai országban a reálbérek csökkenése már a hatodik negyedéve tart, Prágában pedig átlag feletti, 8 százalékos volt a zsugorodás.

Prague,,Czech,Republic,-,10,1,2021:,Shopping,Vegetable,In
Egyre kevesebb pénzből gazdálkodnak, így egyre kevesebbet vásárolnak a csehek.
Fotó: Shutterstock

A fizetések csak az energiaiparban tudtak lépést tartani a pénzromlással, utóbbi az első negyedévben 16,4 százalékkal emelkedett éves szinten. Ezt tükrözi a cseh kiskereskedelmi forgalom zuhanása is: 2023 márciusában már a 11. egymást követő hónapban csökkent, 8,1 százalékkal az előző év azonos hónapjához képest. A reálbérek mérséklődése miatt pedig az emberek még jobban visszafoghatják vásárlásaikat a jövőben.

A cseh kiskereskedelmi forgalom alakulása 2023. március
 

Nem sokkal jobb a helyzet északi szomszédunknál sem: Szlovákiában a reálbérek 4,9 százalékkal estek vissza az első negyedévben, a csökkenés az ötödik negyedéve tart. Egyedül a  turizmus és a vendéglátás területén dolgozók reálfizetése nőtt 1,7 százalékkal, míg a művészet, a szórakoztatás és a rekreáció, valamint a pénzügyi és biztosítási tevékenységek területén átlag feletti, 7-9 százalékos volt a zsugorodás.

Az országban szintén csökkent a kiskereskedelmi forgalom: márciusban 6, míg áprilisban 2,5 százalékkal éves szinten. Sovány vigasz lehet, hogy januárban 0,1, míg tavaly decemberben 2,7 százalékos  volt a növekedés, de augusztus és december között szintén kevesebbet vásároltak az emberek, szeptemberben például 4,9 százalékkal. 

Csehország ipara egyébként bőven a visszaesési zónában van, bár a múlt heti beszerzésimenedzser-index tanulsága szerint némileg javult a helyzet a tavasz utolsó hónapjában.

Megemelik a nyugdíjakat Szlovákiában

A 2024. januárra tervezett emelést hozták előre – a döntésnek köze lehet az előre hozott választásokhoz is. A szlovák parlament a döntéskor a magas inflációra hivatkozott, a valorizáció mértéke 10,6 százalék lesz, mégpedig a tavaly júliustól az idén március végéig tartó, 9 hónapra számított nyugdíjas-infláció alapján. A nyugdíjasok így átlagosan havi 61 euróval nagyobb összegre számíthatnak.