A magyarral egy időben szokta közzétenni havi feldolgozóipari aktivitási adatait Csehország és Lengyelország, és a csütörtöki beszerzésimenedzser-index (BMI) adatok szerint májusban Közép-Európa vezető gazdaságaiban gyatra maradt a helyzet, bár áprilishoz képest némileg javult. Az összkép egyáltalán nem rózsás, összhangban van az euróövezetből, illetve legnagyobb gazdaságából, Németországból érkező adatokkal. A nap szépségpöttyei: a német kiskereskedelmi forgalom már nem zuhant tovább, hanem nőtt áprilisban, globális kitekintésben pedig a feldolgozóipar némi élénkülését mutatta a kínai Caixin BMI. 

Fotó: AFP

Európa ipara a termelési, megrendelési és aktivitási adatok alapján is bajban van, de több ország azért nem csúszik recesszióba, mert folytatódik a szolgáltatóipar „felépülése” a pandémia okozta bénultságból. A friss adatok tanúsága szerint nem kivétel a gazdagabb Nyugathoz felzárkózóban lévő Közép-Európa sem. (A BMI-adatok egyszerre mérik fel a vállalatok jelenlegi helyzetét és várakozásait, ezért előretekintőbbek a termelési számoknál.)

Az S&P által kalkulált lengyel BMI 47 pontos volt májusban, azaz továbbra is a visszaesést a növekedéstől elválasztó 50 pont alatt jár.

Az áprilisi 46,6 pontnál és az elemzők 45,9 pontos várakozásánál ez jobb ugyan, de az év eleji 48 körüli értékeknél alacsonyabb, és az index már a 13. hónapja van a visszaesési zónában, tehát szinte az orosz–ukrán háború kitörése óta. 

Még csúfabb képről tanúskodik az azonos módszertannal számolt cseh index.

A májusi 42,8 pont az előző hónaphoz képest változatlan, de az elemzők csökkenést vártak, 41,6 pontra. A szint nagyon alacsony, és a cseh index immár egy éve mutat visszaesést, ráadásul az exportmegrendelések májusban tovább csökkentek. 

A régió vezető gazdaságairól van szó, bár ami a cseheket illeti, már nem a legnagyobbakról: a majdnem kétszer nagyobb népességű Románia bruttó hazai terméke már 2021-ben megelőzte a csehekét (a magyart már korábban). Romániára nem tesznek közzé BMI-t, azt mindenesetre az egyéb adatokból tudni lehet, hogy

az elmúlt egy évben a román ipari termelés szinte folyamatos csökkenést mutatott, 

márciusban 3,4 százalék volt az éves zsugorodás, miközben a cseheknél 2,2 százalékos növekedést mértek. A lengyel termelés ekkor 3 százalékot esett – majd áprilisban 6,4-et –, a magyar pedig 4,1-et.

Mindebből látható, hogy az előretekintő BMI-adatokat érdemes óvatosan értelmezni, és nem összehasonlítani országonként, hiszen nagyon alacsony BMI-adatuk ellenére a „kemény” számok alapján csehek állnak legjobban, illetve álltak még márciusban. 

A magyar BMI is megtévesztő, ezt nem az S&P számolja, hanem a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság, más módszertannal, és hiába van már október óta a növekvő aktivitást jelző tartományban a fő index, láthatjuk, hogy a magyar ipari termelés közben visszaesett. A BMI szintjénél érdemesebb a dinamikáját figyelni , és ebben a tekintetben a csütörtökön közzétett májusi magyar adat nem hozott jó hírt: 57,1 pontra zuhant az áprilisi 61,9-ről.

Hatalmasat esett a német a forint ezt nem szereti

Kétszer is nagyot esett az éves inflációs ráta az októberi 11,6 százalékos több évtizedes csúcs óta, és májusban erre rátett egy harmadikat. Európa legnagyobb gazdaságának háztartásaira rá is fér az enyhülés: emberemlékezet óta nem esett akkorát a német kiskereskedelmi forgalom, mint az orosz–ukrán háború kitörését követően immár két hullámban.