Ismét Oroszország területén zajlanak a háború eseményei. Vasárnap újra ukránok hatoltak be a Belgorodi területre. A Háborútudományi Intézet (ISW) arra a következtetésre jutott, hogy a Kreml egyelőre nem tudja, miként reagáljon a lázadók támadásaira a határ menti területein – adta hírül az Unian ukrán hírügynökség.

Clashes between Russian security forces and "saboteurs" in Russia's BelgorodClashes between Russian security forces and "saboteurs" in RussBELGORAD, RUSSIA - MAY 24: A view of damage after clashes broke out between Russian Security Forces and Ukrainian "saboteurs" in Glotovo village of Belgorad, Russia on May 24, 2023. One woman died and 12 other people were injured in an attack by Ukraine on Russia's Belgorod region, according to its Governor Vyacheslav Gladkov on Tuesday. The Russian military and law enforcement continue fighting on the territory of the Grayvoronsky district of the Belgorod region with a "sabotage group" of Ukraine's armed forces, he added. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)i
Fotó: AFP

Az ISW is megerősítette az Orosz Önkéntes Hadtest és az Oroszország Szabadsága Légió jelenlétét Novaja Tavolzhanka falu térségében, amely 3,5 kilométerre fekszik az orosz–ukrán határtól. Az orosz védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint a lázadókat sikerült ukrán területre szorítani.

A helyzet azonban igencsak zűrzavaros. A belgorodi terület kormányzója, Vjacseszlav Gladkov egyes hírek szerint reagált az Orosz Önkéntes Hadtest felhívására, hogy tartsanak egy személyes találkozót. Az ukránok oldalán harcoló orosz katonák ígéretet tettek arra is, hogy átadják az elfogott foglyokat a kormányzónak egy beszélgetésért cserébe. Bár Gladkov először beleegyezett abba, hogy a szebekinói ellenőrző ponton találkozzanak, később meggondolta magát, és megtagadta a találkozót.

Az ISW elemzői szerint az Orosz Önkéntes Hadtest felhívására való reagálást, majd a találkozóról szóló döntést Gladkov saját hatáskörben hozta meg, ami szintén a régió katonai és polgári hatóságai közötti koordináció hiányára utal. Ráadásul a központi kommunikáció is ellentétes az eseményekkel kapcsolatban. Miközben egyes megszólalók igyekeznek megnyugtatni a lakosságot, addig mások azt a narratívát erősítik, hogy Oroszország a túléléséért vív háborút.

RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-BORDERA sign read as "Belgorod, the city of military glory" is pictured on the entrance of the Russian city of Belgorod, some 40 km from border with Ukraine, on May 28, 2023. The Belgorod region, hit by strikes throughout the Kremlin's Ukraine offencive, was this week the scene of an unprecedented two-day incursion from Ukraine, with Russia using troops and artillery to put it down. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
Fotó: AFP

Bár Gladkov elállt a találkozótól, a Wagner csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin bejelentette, hogy beleegyezik a foglyok átvételébe. Ugyanakkor a lázadók inkább Ukrajnának adnák át a foglyokat, mint az orosz hadvezérnek.

A hírek szerint a káosz tovább fokozódott, mivel Szebekino városából a helyi hatóságok és a rendőrség is elmenekül, így féktelen fosztogatás vette kezdetét.

Orosz légi csapás ért egy működő ukrán repteret

A hétvégén is folytatódtak az orosz–ukrán harcok. A két fél egy nap leforgása alatt 23 alkalommal csapott össze. Az orosz tüzérség Kijevet nem, de egy repteret eltalált. Az ukránok továbbra is tartják Bahmut egy részét, miközben a honvédők ellentámadása bármikor megindulhat.