Tizenöt évvel ezelőtt hatalmas olajmezőt találtak Ugandában és Tanzániában. A két afrikai ország meglehetősen elmaradott gazdaságilag, így a fekete arany kitermelése sorsfordító lehet számukra.

A TotalEnergies, a Cnooc, Uganda és Tanzánia együttesen dolgozik az olajvezeték megépítésén. A munkálatokat már megkezdték.
 Fotó: AFP

A két kormány a francia TotalEnergies és a kínai Cnooc cégekkel közösen 4 milliárd dollár értékben 1443 kilométer hosszú olajvezeték építésébe kezdett. A nyomvonalat 2014-ben fogadták el és a vezeték várhatóan 2025-re valósul meg.

A csövön napi 216 ezer hordónyi olajat szállítanak majd a Tilenga és a Kingfisher olajmezőkről Ugandán és Tanzánián keresztül az Indiai-óceán partjára telepített terminálokhoz, ahonnan a nyersanyagot külföldre szállítják.

A konzorcium szerint a kelet-afrikai nyersolajvezeték (East Africa Crude Oil Pipeline, EACOP) több ezer munkahelyet teremthet és az államoknak több milliárd dollár bevételt hozhat a jövőben. Az ellenzők szerint ugyanakkor nincs az a pénz, ami megérné a projekttel okozott környezeti károkat.

Ugandaiak, európai parlamenti képviselők és nyugati környezetvédelmi csoportok is azzal érvelnek, hogy a több száz olajkút tönkreteszi az ökoszisztémát és növeli a karbonkibocsátást természetvédelmi területeken. Már több bankot és biztosítót meggyőztek arról, hogy ne támogassák a projektet, így a bizonytalanná téve a finanszírozást. Eddig a kínai Exim Bank és meg nem nevezett két afrikai ország két vállalata szállt be a finanszírozásba.

A projekt meghatározó lehet a két ország jövőjére, mivel a gazdasági fejlődésre kevés más lehetőségük adódik, így a két kormány szorult helyzetbe került.

Az EACOP első 296 kilométere Ugandában, a fennmaradó 1147 kilométer pedig Tanzániában fut.

A környezetvédők aggályosnak tartják, hogy a cső négy természetvédelmi terület élővilágát is érinteni fogja. A fejlesztők viszont azzal nyugtatják őket, hogy a cső 80 százaléka a földben halad majd, az építkezéshez kiirtott növényzet pedig visszanő. A TotalEnergies pedig azzal próbálja hűteni a kedélyeket, hogy napenergiával látja el a szivattyúállomásokat a működésből származó kibocsátások minimalizálására, valamint hogy megállapodott a kormányokkal megújuló energiaforrások létesítésére a helyieknek.

Az EACOP évente 34 millió tonna szén-dioxidot termel a következő 40 évben

– mondta Dickens Kamugisha, egy ugandai, szegények érdekeit érvényesítő nonprofit társaság, az Africa Institute for Energy Governance vezérigazgatója.

A projektet ellenző Stop EACOP kampány koordinátora, Zaki Mamdoo pedig úgy véli, hogy 

a globális észak afrikai erőforrásokkal váltja ki a saját fosszilis tüzelőanyagait, ezzel pedig a déliekre hárítja a társadalmi és környezeti károk egészét.

Maria Arena, az Európai Parlament szocialista párti belga képviselője képmutatásnak nevezte a TotalEnergies részvételét, mert szerinte nem csak Európában kellene védeni az embereket az éghajlatváltozással szemben. Tavaly uniós parlamenti képviselők egy csoportja emberi jogi visszaélésekről és arról foglaltak állást, hogy a projekt olyan nagymértékű környezeti, társadalmi és éghajlati hatásokat okozhat, hogy akár 100 ezer embert kitelepíthetnek miatta. 

Egy hete az EP irányelvet fogadott el, amiben az uniós székhelyű vagy az ott működő vállalatokat megakadályoznák abban, hogy olyanfajta károkat okozhassanak, mint amit fent kifogásoltak az afrikai projektben. Ebből jogszabály azután válhat, hogy a tagállamok is rábólintanak – írta a Bloomberg.