Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.

Evacuations continue in Kherson’s flooded areas after explosion at dam
KHERSON, UKRAINE - JUNE 07: Resident wait to be evacuated at a train station after the explosion at the Kakhovka hydropower plant unleashed floodwaters in Kherson, Ukraine on June 07, 2023. Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Enes Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Muhammed Enes Yildririm / AFP

A tavaly februári orosz invázió óta bizonytalanná váltak az ukrán és zömét lebonyolító tengeri útvonalak, 

és ez szükségessé tette Ukrajna nemzetközi vasúti, közúti és folyami összeköttetéseinek fejlesztését – hangsúlyozza a londoni pénzintézet pénteki tájékoztatásában.

A most bejelentett 200 millió eurós szuverén hitelcsomagból 100 millió euró sürgősségi finanszírozásra szolgál, a másik 100 millió eurós rész működőtőke-támogatás formáját ölti. 

A finanszírozásból az ukrán vasúttársaság rendbe hozhatja az EU-val közös határain átvezető kulcsfontosságú vasúti szállítási folyosókat, emellett vasúti gördülőállományt is vásárolhat – tájékoztatott az EBRD. A mostani hitelcsomagot 50 százalékig terjedő garanciavállalások támogatják, emellett az Egyesült Államok 60 millió euróval, Hollandia 40 millió euróval járul hozzá a finanszírozáshoz.

Az ukrán vasúttársaságnak nyújtott is az EBRD által az ukrajnai reálgazdaság támogatására kezdett, őt fő területre – a létfontosságú infrastruktúrára, az energia- és az élelmiszerellátás biztonságára, a kereskedelemfinanszírozásra, valamint a magánszektor támogatására – összpontosító finanszírozási program része.

Az EBRD 3 milliárd eurós finanszírozási programot hirdetett meg Ukrajna számára a 2022–2023-as időszakra. Tavaly ebből 1,7 milliárd eurót folyósított, és további 200 millió euró finanszírozást hajtott fel pénzügyi partnerintézmények bevonásával. Az EBRD várhatóan tőkeemelést kér az idén a részvényes országoktól ahhoz, hogy hozzájárulhasson az ukrajnai újjáépítés finanszírozásához is.

A legutóbbi becslés szerint az ukrajnai újjáépítés költsége elérheti a 411 milliárd dollárt

– közölte a bank. 

Ez lenne az EBRD harmadik részvényesi tőkejuttatása, illetve tőkeemelése a pénzintézet fennállása óta.