A Covid-19 járvány lecsengésével és a meleg idő beköszöntével világszerte nő az idegenforgalom. Nincs ez másképp Spanyolországban sem, ahol viszont az adatok a turizmus rendkívüli fellendülését mutatják.

Tourism Massification In The Former Barcelona Anti-aircraft Defenses.
Since its appearance in the tourist guides, the former locations of the Barcelona air defences have become a daily meeting point for thousands of visitors. The best 360-degree view of the city means that every evening and night the youngest tourists meet, to observe the sunset while watching some beers. This causes anxiety and inconvenience to neighbours accustomed to a quiet life, and the presence of urban police and painted against tourist massification, with the slogan 'tourist, go home', is already common. Barcelona returns from the tourist massification, after the truce that represented the stoppage of the activities of the COVID-19 pandemic. In Barcelona, Catalonia, Spain, 4 April 2023. (Photo by Albert Llop/NurPhoto) (Photo by Albert Llop / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Turisták Barcelonában.
Fotó: AFP

Minden jel arra mutat, hogy 2019-hez képest rekord forgalom  várható

– jelentette Hector Gomez idegenforgalmi miniszter csütörtökön egy madridi, ötcsillagos szállodában tartott turisztikai rendezvényen. A kormány előrejelzése szerint az Ibériai-félszigeten fekvő ország 52,3 - 54,8 millió külföldi turistát fogad május és október között. Ez némileg több, mint a 2019-es rekordévben.

A miniszter elmondta, hogy Spanyolország prioritásként kezeli a távoli országok turistáinak "bevonzását", különösen a sokat költő amerikai, kínai, dél-koreai és japán turistákat szeretnék vendégül látni. Gomez hozzátette, hogy a kormány több ázsiai légitársasággal is tárgyalt új út járatok indításáról. Mint mondta,a légi összeköttetés Ázsiával júniustól máris sűrűbb lett.

A fellendülés már 2022 első felében is tapasztalható volt, akkor közelítették meg a járvány előtti szintet. A hivatalos adatok szerint Spanyolország 13,7 millió turistát fogadott az idei első negyedévben, ami 41 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az áprilisi 7,2 millió turistából a legnagyobb arányú növekedést az Egyesült Államokból érkezők körében tapasztalták.

A foglalási adatok szerint a spanyolországi üdülőszállodák és rövid távú szálláshelyek felét az ország lakosai töltik meg a nyáron - számolt be a Reuters.

Ezek az országok kérik a legtöbbet az útlevélért

Kiderült, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet országai közül hol kell a legtöbbet és a legkevesebbet fizetni az útlevélért és a vízumért. Az előbbit a legborsosabb áron Ausztrália, az utóbbit pedig az Egyesült Államok adja.