Szahalin kormányzója indiai és kínai cégeket hívott meg, hogy az európai és az amerikai energetikai nagyvállalatok távozását követően vegyenek részt a Japántól északra fekvő, az orosz Távol-Keleten található szigeten az olaj- és a gáztermelésben. Valerij Limarenko szerint ez jó lehetőség nekik, hogy betöltsék a nyugati cégek által hagyott űrt.

Flare,System,Of,The,Sea,Oil,Production,Platform
Flare system of the sea oil production platform
Fotó: Shutterstock

Limarenko azt is elárulta, hogy a 2015-ben szankciókkal sújtott Juzsno-Kirinszkoje gázmezőn a tervek szerint 2025-ben kezdik meg a kitermelést – írja a Reuters. Az orosz–ukrán háború után a Shell és az amerikai ExxonMobil kivonult a Szahalin 1. és a Szahalin 2. projektből, több milliárd amerikai dollárt leírva. Az előbbiben viszont bent maradt a Sakhalin Oil and Gas Development (Sodeco) nevű japán konzorcium. A Sodeco felét a szigetország kormánya birtokolja, a másik felén pedig olyan cégek osztozkodnak, mint a Mitsubishi és a Mitsu. 

Továbbá az indiai Oil and Natural Gas leányvállalata, az ONGC Videsh Limited is részt vesz a projektben, amelyben a Sodeco 30 százalékos, az ONGC Videsh Limited 20 részesedéssel rendelkezik. Oroszország a háború kirobbanása és a nyugati szankciók bevezetése óta egyre szorosabb politikai és gazdasági kapcsolatokat alakít ki Ázsiával.

Degeszre keresik magukat az oroszok a szahalini gázon

A cseppfolyósított gázból az idén kétszer akkora bevétel folyhat be, mint az ukrajnai háború előtt az ázsiai vevőkkel kötött hosszú távú szerződések és a magasabb ár révén.