Példátlanul magas szintűként jellemezte az orosz–kínai kapcsolatokat, és a kétoldalú gazdasági együttműködés jelentős bővítését jelentő megállapodások sorát írta alá Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök Pekingben szerdán, Kínában tett kétnapos hivatalos látogatásának második napján.

Russian Prime Minister Mikhail Mishustin visits China
epa10649486 Russian Prime Minister Mikhail Mishustin (L) and Chinese President Xi Jinping shake hands during a meeting at the Great Hall of the People, in Beijing, China, 24 May 2023.  EPA/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL MANDATORY CREDIT epa10649486 Russian Prime Minister Mikhail Mishustin (L) and Chinese President Xi Jinping shake hands during a meeting at the Great Hall of the People, in Beijing, China, 24 May 2023.  EPA/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL MANDATORY CREDIT
Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök kezet fog Pekingben 2023. május 24-én. 
Fotó: Dmitrij Aszakov / Szputnyik / Kreml

A most megkötött megállapodások egyike a kereskedelmi szolgáltatások terén folytatott befektetési együttműködés elmélyítését segíti elő, egy másik a mezőgazdasági termékek Kínába irányuló exportjára, egy további pedig a sport terén létrejövő együttműködésre vonatkozik.

A két országnak tovább kell fokoznia az együttműködést a gazdaság, a és a befektetések, valamint az energetika terén

– mondta Hszi Csin-ping Misusztyinnak.

Li Csiang miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén Misusztyin kijelentette, hogy jelenleg példátlanul magas szinten vannak az orosz–kínai kapcsolatok, amelyeket egymás érdekeinek kölcsönös tiszteletben tartásával és a kihívásokra adott közös válaszadás szándékával jellemzett. 

A találkozón egyik fél sem hozta szóba az ukrajnai konfliktust, Misusztyin ugyanakkor felidézte Oroszország és Kína szomszédos kommunista államok kezdeti szövetségeként kialakult kötelékét, és hangsúlyozta az oroszok kiemelt szerepét a kínaiak olaj- és gázbeszállítójaként.

A kínai vámhatóság adatai szerint az Oroszországba irányuló kínai márciusban megduplázódott, áprilisban pedig 153 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A Kínába irányuló orosz energiaszállítások idén 40 százalékkal emelkednek, és eközben kínai technológiai berendezések Oroszországba irányuló szállításáról is zajlanak tárgyalások.

A két ország gazdasági együttműködésében továbbra is elsőbbséget élvez az energiaszektor és az energiahordozók kereskedelme, ami már az orosz szénkivitel növekedésében is mérhető – jelentette ki Misusztyin kedden egy sanghaji gazdasági fórumon. 

Döntött Putyin: elfogadja a kínaiak meghívását

Az orosz elnök az Övezet és Út Nemzetközi Együttműködési Fórum keretében látogat Pekingbe.