Megszavazta a bukaresti képviselőház és a szenátus együttes plénuma hétfőn a törvényhozók különnyugdíját eltörlő törvénytervezetet. Az előterjesztést 382 támogató szavazattal és 3 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül fogadta el a parlament, amely arra készül, hogy a többi, nem járulékalapú speciális illetményt is felszámolja. Az Alfred Simonis szociáldemokrata (PSD) képviselő által benyújtott tervezet a képviselők és szenátorok státusát szabályozó törvényt módosítja, hatályon kívül helyezve a jogszabály törvényhozókat különnyugdíjra feljogosító fejezetét.

Bucharest,,Romania,-,February,17,,2021:,Shallow,Depth,Of,Field
Fotó: Mircea Moira

A megszavazott tervezet értelmében a törvény hatálybalépésétől kezdve megszűnik a szenátorok és képviselők státusát szabályozó törvény alapján biztosított, korhatár eléréséért járó juttatások kifizetése. A június közepéig a miniszterelnöki teendőket ellátó Nicolae Ciuca, a felsőház liberális elnöke a parlamenti vitán kijelentette,

 a törvényhozók egyértelmű jelzést adtak, hogy önmagukkal kezdik a különleges nyugdíjak felszámolását. 

Emlékeztetett, hogy a különnyugdíjak reformja a kormányprogram része, és elengedhetetlen az európai uniós finanszírozású országos helyreállítási alapon (PNRR) lehívható, 30 milliárd eurót kitevő források elérése érdekében, amelyek elvesztését Ciuca szerint Románia nem engedheti meg magának.

Ciuca előzetesen megfenyegette az általa irányított román liberális párt (PNL) törvényhozóit, hogy kizárják az alakulatból azokat, akik nem támogatják szavazatukkal a képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörléséről szóló jogszabályjavaslatot. Marcel Ciolacu szociáldemokrata kormányfő bejelentette, a következő lépés az állami fizetés és a halmozását megtiltó törvénytervezet elfogadása lesz. Ez alól csak a helyi választott tisztségviselők, a színészek, az egyetemi oktatók, valamint az oktatói tevékenységet folytató orvosok képeznek kivételt.

Hivatalos adatok szerint Romániában májusban 843, legalább egy törvényhozói mandátumot letöltött egykori szenátor és képviselő részesült különleges nyugdíjban.

 A speciális illetmény összegét a letöltött mandátumok száma alapján számítják ki, és a minimális összeg bruttó 2187 lejre (1 lej 75 forint) rúg azon volt honatyák esetén, akik legkevesebb 28 hónapot töltöttek a parlamentben.

 Petre Daea volt mezőgazdasági miniszter nettó 700 ezer, míg a hét mandátumot zerzett Eugen Nicolicea egykori képviselő 825 ezer forintnak megfelelő különnyugdíjat kap, és utóbbi már előre bocsátotta, hogy bíróságon támadja meg a speciális illetmények eltörléséről szóló jogszabályt.

Lázong az igazságszolgáltatás

Tavaly a román parlament egyszer már elfogadott egy a törvényhozók különleges nyugdíjának eltörléséről szóló jogszabályt. Azt a törvényt azonban a bukaresti taláros testület az alkotmánnyal ellentétesnek nyilvánította, mégpedig arra hivatkozva, hogy sürgősségi eljárásban fogadták el, holott ezt semmi nem indokolta. 

Az Európai Bizottság által sakkban tartott bukaresti kormány hozzá akar nyúlni a többi speciális, vagyis nem járulékalapú illetményhez is, ám ellenállással ütközik szembe. 

Az igazságszolgáltatás dolgozói a múlt héten országszerte felfüggesztették a tevékenységüket a szolgálati nyugdíjuknak a kormány által tervezett módosítása miatt; tiltakozásuk során a bírák és az ügyészek a perek többségét elhalasztották, és csak a sürgős esetek tárgyalását tűzik napirendre.

Felháborodásuk előzménye Marius Budai munkaügyi miniszter bejelentése, miszerint a nem járulékalapú különleges nyugdíjak rendszerének reformja kapcsán az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetéseken abban állapodtak meg, hogy fokozatosan 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt valamennyi román állampolgár számára. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) élesen bírálta a különnyugdíjakról szóló törvénytervezetet, hangsúlyozva, a hirtelen emelése esetén 2025-ig több mint 1500 bíró és ügyész fog nyugdíjba vonulni.

Kivétel nélkül

A különnyugdíjak kérdése évek óta politikai vita tárgyát képezi, mivel pénzügyileg és a társadalmi egyenlőség elve alapján egyaránt fenntarthatatlan. Többek között a katonáknak, rendőröknek, titkosszolgálati ügynököknek, bíráknak, ügyészeknek, pilótáknak, diplomatáknak, pénzügyőröknek, alkotmánybíráknak és törvényhozóknak jár speciális állami nyugdíj, amelynek a mértékét 

nem a járulékbefizetéseik, hanem az illető ágazat számára hozott speciális jogszabályok alapján számítják ki. 

Miközben a mintegy négyezer volt bíró és ügyész szolgálati nyugdíjának átlagos értéke közel 19 ezer lej havonta, a romániai átlagnyugdíj ennél 13-szor kevesebb, 1960 lej.