Kiderült, kik alkotják majd az ENSZ Biztonsági Tanácsát 2024-ben – jelentette be az ENSZ honlapja. Az öt, vétójoggal rendelkező állandó tag – Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Kína, Oroszország – mellett tíz nem állandó tagja van a BT-nek, melyek két évig tagjai a szervezetnek. A tízből ötnek (Albánia, Brazília, Egyesült Arab Emírségek, Gabon és Ghána) 2023 végén jár le a mandátuma, helyükre választottak most öt országot. Mivel földrajzi alapú kvóták vannak, egy-egy kieső országot csak olyan válthat, amely ugyanarról a földrészről érkezik.

Flag,Of,Belarus,And,Swing,Arm,Barrier.,Entry,Ban,Conceptual
Flag of belarus and swing arm barrier. entry ban conceptual  animation 3D rendering
Fotó: Shutterstock

Az öt helyre összesen hat ország jelentkezett. Egyedül az Albánia ciklusának lejárta miatt megüresedő kelet-európai kvótáért volt verseny, Szlovénia és Fehéroroszország is megcélozta a pozíciót.

Ahhoz, hogy egy ország az ENSZ BT-be kerüljön, az ENSZ 193 tagállama legalább kétharmadának támogatnia kell a mandátumát, azaz minimum 129 szavazattal kell rendelkeznie. Algéria, Dél-Korea, Guyana és Sierra Leone esetében ez a szavazás csak formaság volt.

Szlovénia ENSZ BT-tagságát 153 ország támogatta, miközben Fehéroroszország csak 38 szavazatot kapott,

így dél-nyugati szomszédaink lesznek a szervezet tagjai a következő két naptári évben.

Fehéroroszország sima veresége nem váratlan, az orosz–ukrán háborúban betöltött szerepe miatt ugyanis a nem túl jó nemzetközi megítélése tovább romlott.

Az ENSZ BT összetétele:

  • Állandó tagok: Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Kína, Oroszország
  • Nem állandó tagok 2022–2023: Albánia, Brazília, Egyesült Arab Emírségek, Gabon, Ghána
  • Nem állandó tagok 2023–2024: Ecuador, Japán, Málta, Mozambik, Svájc
  • Nem állandó tagok 2024–2025: Algéria, Dél-Korea, Guyana, Sierra Leone, Szlovénia