Vidám pillanatot sikerült elkapnia a Financial Times újságírónak a Vlagyimir Putyin elnök által szervezett szentpétervári gazdasági fórumon pénteken, amikor az orosz autóipar új büszkesége, a Lada autóját igyekeztek beindítani.

Max Seddon a lap moszkvai tudósítója, újságíró a Twitter-oldalán posztolta az esetet jelezve, hogy a Lada luxuslimuzin modelljéről van szó. Herman Gref, Oroszország legnagyobb kereskedelmi bankjának, a a Sberbank vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke volt a kínos pillanat „áldozata.” A most bankárként ismert üzletember 2000 és 2007 között gazdasági és kereskedelmi miniszterként dolgozott Vlagyimir Putyin elnök első kormányai idején.

Max Seddon megjegyzi, hogy a Lada autó végül elindult, miután felnyitották a motorháztetőt, majd Anton Siluanov orosz pénzügyminiszter szerencsét próbált annak kulcsával.

Tegnap volt sajtóhír, hogy többek között a Lada márka mögött álló orosz autógyártó, az Avtovaz a régiós börtönhatóságokhoz fordult, hogy az segítsen neki enyhíteni a munkaerőhiányt, és a kényszermunkára ítélt rabokat vezényelje a cég gyáraiba. Az orosz a legfrissebb, áprilisra vonatkozó adatok szerint 3,3 százalékon, történelmi mélyponton állt, ami rávilágít, hogy a munkaerőhiány már a gazdasági fejlődést is negatívan befolyásolja – írta a Reuters.