Nemzetközi gazdaság

Nem okozott meglepetést Zelenszkij, aláírta a törvénymódosítást

Ukrajnában már az idén is május 8-án tartották a győzelem napját. A törvény szerint ez a későbbiekben is így lesz.

Ukrajnában ezentúl mindig május 8-án kerül sor a győzelem napjának megünneplésére. Keleti szomszédunk éveken át május 9-én emlékezett meg a második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelemről. Ugyan a németek május 8-án tették le a fegyvert (Európa nagy részében ezen a napon emlékeznek meg erről), csak éjfél előtt nem sokkal kapituláltak, amikor a Szovjetunióban már május 9-e volt. Oroszország emiatt egy nappal később tartja az ünnepnapot, ahogyan a legtöbb egykori szovjet tagállam.

Ursula von der Leyen, présidente de la Commission européenne, rencontre le président ukrainien Volodymyr Zelensky à Kiev
Fotó: Northfoto

Ukrajna azonban ebben is szeretné kifejezni különállását Moszkvától, így átáll a május 8-i megemlékezésre – számolt be róla a TASZSZ orosz hírügynökség. 

Az ukrán parlament honlapján a törvényjavaslatról szóló tájékoztatás alapján az ukrán elnök június 12-én küldte vissza aláírva a törvényt.

Bár a döntés csak most született, a győzelem napját már az idén is május 8-án ünnepelték Ukrajnában. Volodimir Zelenszkij elnök ugyanis a jeles nap előtt nem sokkal elnöki rendeletet adott ki, amelynek értelmében Ukrajnában, a nyugati országokhoz hasonlóan, május 9-én ezentúl az Európa-napot fogják ünnepelni az eddigi győzelem napja helyett. Az államfő kezdeményezte, hogy a nácizmus feletti győzelem napját a jövőben május 8-án ünnepeljék.

A rendelet már az idén is érvényes volt, most pedig immár törvényi erőre is emelkedett.

Ukrajna még több Leopard harckocsit kér Berlintől

Az ukránok szerint Németország az eddigi 18-nál jóval többet át tudna adni a Bundeswehr 300 darabot meghaladó állományából. Kijev a harckocsik mellett Marder gyalogsági harcjárműveket is kérne, méghozzá az eddigi 60 után még egyszer 60-at.

 

Volodimir Zelenszkij győzelem nap Ukrajna Moszkva megemlékezés
Kapcsolódó cikkek