Nemzetközi gazdaság

Döntött Zelenszkij: Európa-napot ünnepel Ukrajna a győzelem napja helyett

Volodimir Zelenszkij elrendelte, hogy május 9-e Európa-nap lesz Ukrajnában. A győzelem napjáról május 8-án fognak megemlékezni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn rendeletet adott ki, amelynek értelmében Ukrajnában, a nyugati országokhoz hasonlóan, május 9-én ezentúl az Európa-napot fogják ünnepelni az eddigi győzelem napja helyett. Az államfő kezdeményezte, hogy a nácizmus feletti győzelem napját a jövőben május 8-án ünnepeljék.

NETHERLANDS-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR-DIPLOMACY
Ukrainian President Volodymyr Zelensky gives a speech at the World Forum in The Hague, on May 4, 2023, as part of his first visit in Netherlands. - Ukrainian President Volodymyr Zelensky is visiting The Hague on May 4, 2023 and will meet with the leadership of the International Criminal Court, which has issued an arrest warrant for Russia's Vladimir Putin, his spokesman said. Volodimir Zelenszkij (Photo by Remko de Waal / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Döntött Zelenszkij: Európa-napot ünnepel Ukrajna a győzelem napja helyett.
Fotó: AFP

Visszaadunk államunknak egy őszinte, ideológiai hatásoktól mentes történelmet. A világ legtöbb nemzete a nácik feletti győzelem nagyságára május 8-án emlékezik

– mondta Telegram-csatornáján közzétett videójában Zelenszkij.

Tovább erősítve Ukrajna szakítását a szovjet múlttal (és az azt sok tekintetben tovább vivő Oroszországgal), az ukrán elnök bejelentette, hogy olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely május 8-át hivatalosan is az emlékezés és a győzelem napjává teszi, míg május 9. – amikor Oroszország a győzelem napját ünnepli – ezentúl Európa-nap lesz.

Ma aláírtam az erre vonatkozó rendeletet, és holnaptól, május 9-től minden évben megemlékezünk történelmi egységünkről – minden európai egységéről, akik elpusztították a nácizmust, és legyőzik a rasszizmust

– tette hozzá az államfő.

A Kijev fölött magasodó dombon a nemzethez szólva Zelenszkij kijelentette, hogy a régi gonosz visszatért, ezúttal egy modern Oroszország képében, amely ugyanazt a célt követi, mint annak idején a nácik, azaz a leigázást és a pusztítást, de nem fognak sikerrel járni.

Még nem tudjuk a győzelmünk időpontját, de azt tudjuk, hogy ez egész Ukrajna, egész Európa, az egész szabad világ ünnepe lesz.

Oroszország számára május 9. az egyik legfontosabb nemzeti ünnep – a Szovjetunió által a náci Németország legyőzésében hozott hatalmas áldozatokra való emlékezés napja. Szovjet-Oroszország és Szovjet-Ukrajna óriási veszteségeket szenvedett a háborúban.

A náci Németország feltétel nélküli kapitulációja 1945. május 8-án, 23 óra 01 perckor lépett életbe, ami Moszkvában már május 9. volt.

Az idei győzelem napját beárnyékolják a háború eseményei. Moszkva állítólag megrettent a Kremlt ért dróntámadástól, és idén nem ünnepli meg a jeles dátumot. A kijevi vezetés pedig arra számít, hogy a szimbolikus dátum miatt kedden az eddigieknél is sokkal pusztítóbb csapást mérhet az ukrán állásokra Oroszország.

Zelenszkij: Putyint bíróság elé kell állítani a háborús bűnökért

A nürnbergi perhez hasonlóan kell eljárni az orosz háborús bűnösök ellen – jelentette ki az ukrán elnök Hágában.

 

Volodimir Zelenszkij Ukrajna Oroszország Győzelem Napja
Kapcsolódó cikkek