Közélet

Ukrajna még több Leopard harckocsit kér Berlintől

Az ukránok szerint Németország az eddigi 18-nál jóval többet át tudna adni a Bundeswehr 300 darabot meghaladó állományából.

Még több Leopard 2 típusú harckocsira van szüksége Ukrajnának Németországtól az orosz támadás elleni védekezéshez – mondta Andrej Melnyik ukrán külügyminiszter-helyettes a Der Tagesspiegel című német lap hétfői számában.

Leopard II main battle tank
24 May 2023, Bavaria, Pfreimd: A Leopard II A6 main battle tank of Panzer Battalion 104 stands in the Oberpfalz barracks. Photo: Armin Weigel/dpa (Photo by ARMIN WEIGEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Armin Weigel / AFP

Minden egyes Leopard 2-es szó szerint aranyat ér az orosz csapatok elleni döntő offenzívában – mondta a diplomata, hozzátéve, hogy Németország az eddigi 18-nál jóval többet át tudna adni a hadsereg (Bundeswehr) 300 darabot meghaladó állományából.

Németország védelmi képessége akkor sem kerülne veszélybe, ha megháromszoroznák az Ukrajnának átengedett Leopard 2-esek számát

– emelte ki Ukrajna korábbi berlini nagykövete. Az ukrán hadseregnek sürgősen kell sokkal több nyugati harckocsi, gyalogsági harcjármű és páncélos jármű – fogalmazott Andrej Melnyik. Mint mondta, Németországtól harckocsik mellett Marder gyalogsági harcjárműveket is kérnek, méghozzá az eddigi 60 után még egyszer 60-at.

A többi között arról is szólt, hogy hazája továbbra is kéri a német kormánytól, hogy biztosítson a védekezéshez Taurus manőverező robotrepülőgépeket, mint a brit kormány, amelytől Storm Shadow típusú nagy hatótávolságú rakétákat kaptak.

Várják továbbá a berlini vezetés stratégiai döntését arról, hogy Németország csatlakozik az úgynevezett harcigép-koalícióhoz.

Ez azt jelentené, hogy Berlin haladéktalanul megkezdheti ukrán pilóták kiképzését az Eurofighter típusú vadászgépek használatára, és átadja az ukrán légierőnek a 130 darabból álló flotta egy részét

– fejtette ki az urkán külügyminiszter-helyettes.

A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint Németország eddig mintegy 7,4 milliárd euró értékű fegyverrel és egyéb hadi felszereléssel támogatta Ukrajnát az orosz támadással szembeni védekezésben. 

 

Németország orosz támadás Leopard 2 Ukrajna
Kapcsolódó cikkek