Nemzetközi gazdaság

Részt vesz a vilniusi NATO-csúcson a japán miniszterelnök

Kisida Fumio is ott lesz július 11. és 14. között Litvánia fővárosában. A japán kormányfő Belgiumba is ellátogat.

Kisida Fumio japán miniszterelnök július 11–14. között Litvániába és Belgiumba látogat, hogy részt vegyen a vilniusi csúcstalálkozóján, és tárgyaljon az vezetőivel.

Japan’s Prime Minister Fumio Kishida
Fotó: Masanori Genko / The Yomiuri Shimbun / AFP

A kormányfő kedden a kormányzó Liberális Demokrata Párt vezetői ülésén azt is bejelentette, hogy július 16–19. között a Közel-Keletre látogat.

A NATO csúcsértekezletét július 11–12-én tartják Vilniusban. Kisida Fumio volt az első japán kormányfő, aki 2022-ben részt vett az észak-atlanti szövetség csúcstalálkozóján. Ezután a japán külügyminisztérium úgy döntött, hogy Tokió brüsszeli nagykövetségétől elkülönítve független képviseletet hoz létre a NATO mellett.

A törökök szerint a svédek még mindig nem tettek eleget a NATO-csatlakozáshoz

Ankara nem tartja elegendőnek Stockholm eddigi törvényalkotási lépéseit a svéd tagság támogatásához. Svédországban nemrégiben új törvényt fogadtak el, amely megnehezíti a terrorcsoportok finanszírozását vagy támogatását, Erdogan szerint azonban a törvénymódosítások értelmetlenek mindaddig, amíg a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a szíriai kurd szervezetek (PYD/YPG) támogatói szabadon szerveznek tüntetéseket az országban.

 

 

Kisida Fumio japán miniszterelnök NATO
Kapcsolódó cikkek