Közélet

Iráni drónok lőhették Kijevet

Továbbra is iráni eszközöket vetnek be az oroszok. Többen meghaltak a támadásokban.

Kijev polgármestere szerint Oroszország 60 iráni gyártmányú kamikaze drónnal támadt ukrán célpontokra. Vitalij Volodimirovics Klicsko közlése szerint 36 drón csak a fővárost támadta meg, de az ukrán erők mindegyiket le tudta lőni – számolt be a The Guardian.

Fotó: Genya Savilov / AFP

 

Klicsko azt mondta, hogy a megsemmisített drónok maradványai lakásokba és más épületekbe csapódtak be. Eddig összesen öt megsebesült emberről érkeztek hírek.

Az elmúlt hetekben pedig az oroszok ismét megnövelték az iráni öngyilkos drónokkal az ukrán városok elleni támadások számát, remélve, hogy az ukrán légvédelem lőszerkészletét sikerül kiapasztani.

Az Egyesült Államok által megígért rakétarendszer első egységei április óta védik az ukrán légteret. Drónokat és rakétákat már megsemmisítettek, szuperfegyvereket, úgy néz ki, egyelőre nem.  Az Amerikai Egyesült Államok még tavaly ősszel jelentette be, hogy Patriot légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának. Bár a szakértők egyetértettek abban, hogy a szuperfegyverként beharangozott eszköz nem fogja megnyerni a háborút Kijevnek, azonban úgy tűnik, hogy tényleg hatékony védelmi rendszerként funkciónál.

 

orosz-ukrán háború Kijev dróntámadás
Kapcsolódó cikkek