Irán és Venezuela között nem egyszerű diplomáciai kapcsolat van, hanem stratégiai. A két országnak közösek az érdekei, az elképzeléseik és az ellenségeik is – jelentette ki Ebrahim Raiszi iráni elnök Venezuelában a Nicolás Maduro államfővel tartott közös sajtótájékoztatóján. A perzsa állam vezetője megjegyezte, hogy Teherán nehéz időkben is bizonyította Caracas iránti barátságát, és kifejezte nagyrabecsülését a bölcs venezuelaiaknak, akik ellenállnak a kegyetlen imperializmusnak.

Fotó: Yuri Cortez / AFP

Maduro hangsúlyozta, hogy a két ország a történelem igaz oldalán áll.

Irán Venezuela egyik fő szövetségese a világon, a két vezető eddig hat alkalommal találkozott. 2022-ben Maduro járt a közel-keleti országban, ahol az olaj-, valamint a védelmi szektort érintő együttműködésről húsz évre szóló egyezményt írt alá. A két elnök elmondta, hogy országa a gazdaság, a a tudomány, a technológia, az energia és a kultúra területén számos megállapodásra jutott a másikkal, és eltökélt szándékuk a kapcsolatok további mélyítése és megerősítése. A mostani látogatás alkalmával 19 szerződést szentesítettek.

Raiszi szerint a kereskedelmi forgalmukat két lépcsőben 3 milliárd dollárról 20 milliárd dollárra bővíthetik. Irán kiemelkedő szerepet játszik az új világ egyik legfontosabb feltörekvő hatalmaként – jegyezte meg Maduro, aki Raiszit Nemzeti Becsületéremmel is kitüntette. Az iráni elnök első latin-amerikai útján Venezuelát követően felkeresi Kubát és Nicaraguát is.

Újabb háború érlelődik: Izrael megelőző csapást mérhet Iránra

Az elmúlt hónapokban látványosan megerősödött iráni atomprogram miatt Izraelben megkongatták a vészharangot. A belpolitikailag megosztott zsidó állam kifelé egységes: el kell hárítani az iráni fenyegetést. Ez persze nem újdonság, Izrael hosszú évek óta első számú egisztenciális fenyegetésként tekint az iráni nukleáris programra, valamint arra, hogy Teherán szövetségesei (Szíria, Libanon és a palesztin területek) támadásokat intéznek a zsidó állam ellen.