A kínai ingatlanszektor problémái tartósak lehetnek a következő években a Goldman Sachs elemzői szerint, ami az ország növekedésére is rányomhatja a bélyegét. A gondok különösen hangsúlyosak az alsóbb osztályú városokban és a magánfejlesztések finanszírozásában a bank vasárnap kiadott elemzése szerint, melyben arról is írnak, hogy a döntéshozók sem kívánják a szektort felpörgetni a rövid távú növekedés érdekében, sőt elkötelezettek az iparág gazdasági szerepének csökkentése mellett.

Ezért a Goldman L alakú felépülésre számít a területen az elkövetkező években. 

A kínai az elmúlt két évben súlyos adósságválságba süllyedt, amit kezdetben a kormány intézkedései váltottak ki, melyek igyekeztek gátat vetni az iparág növekvő eladósodottságának, de később több csődöt is kiváltottak.

China Real Estate Market
Fotó: NurPhoto via AFP

Noha a helyi kormányzatok több száz intézkedéssel igyekeztek életet lehelni a szektorba, amit segített a koronavírus-járvány elleni korlátozások decemberi feloldása is, ám a pozitív hangulat kérészéletűnek bizonyult – olvasható a Reuters beszámolójában.

A Goldman szerint a döntéshozók célja is inkább a többéves lassulás menedzselése, nem pedig egy újabb fellendülés létrehozása, ezért nem látják azt, hogy megismétlődhet a 2015–2018 közötti, szegényebb városi területeket érintő felújítási program.

A telkek csökkenő száma és a gyenge kereslet várhatóan egyre több fejlesztő terveit húzza majd keresztül, miközben igyekeznek átszervezni adósságaikat. Az amerikai bank szerint 

azért valószínűleg jönnek új intézkedések a szektor támogatására, 

köztük a hitelkondíciók további lazítása a lakásvásárlók számára, vagy épp a lakásvásárlásokra és -újraértékesítésekre vonatkozó korlátozások lazítása a nagyvárosokban.

A kínai ingatlanszektor gyengélkedése ugyanakkor kedvező hatással lehet az árupiaci termékek olcsóbbá válásának köszönhetően a globális inflációra.