Az idén csaknem 25 százalékkal zuhannak az ingatlanárak Kínában a Reuters által készített legfrisebb elemzői konszenzus szerint. Az előző, májusi felmérés még csak 10 százalékos esésre számított.

Apartment Rents in Hong Kong Sink to Lowest in Almost Two Years
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A várakozások szerint az új építésű lakások ára az idén 1,4 százalékkal eshet. Mindez azért óriási probléma, mert az ingatlanszektor a kínai gazdaság nagyjából egynegyedét adja. A szabályozó hatóságok válságról válságra lavíroznak évek óta, az Evergrande, a legnagyobb ingatlanfejlesztő pénzügyi probémáinak felszínre kerülése után radikálisan visszafogták a szektor hitelezését. 

A finanszírozási problémák miatt számos projekt csúszik, a lakásokat lefoglalózó vevők azzal fenyegetnek, hogy nem fizetnek határidőre.

 Az ágazat válsága súlyosan érinti az amúgy is lassuló gazdaságot

A kínai új építésű LAKÁSOK ÁRÁNAK
változása
 

A lakosság költekezési hajlandóságát a koronavírus-járvány miatt újból életbe léptetett korlátozások fogják vissza, az üzleti szektor szintén óvatos, és kivár a nagyobb beruházásaival. 

A helyhatóságok – érzékelve a problémát – több mint 200 városban hoztak az ingatlanszektort segítő intézkedéseket. 

A kínai jegybank csökkentette 5 éves irányadó kamatát is, ami elsősorban a jelzáloghitelek kamatát befolyásolja.

Az elemzők arra számítanak, hogy jövőre már stabilizálódik kissé a piac, emelkedhetnek a lakásárak, annak ellenére, hogy az értékesítések továbbra is csökkennek. 

A várakozások szerint az új lakások ára 2 százalékkal emelkedhet 2023 első felében, az eladások viszont 15 százalékkal eshetnek.