Megmenti a csőd felé száguldó kínai építőipari vállalkozásokat az állami tulajdonban lévő Kínai Építési Bank (CCB), amely a Bloomberg jelentése szerint 30 milliárd jüanos, azaz 4,2 milliárd dolláros alapot hozott létre, hogy felvásárolja a bajba jutott beruházók már elkészült, de nem értékesített vagy nem használt ingatlanjait. 

CHINA-GUANGXI-NANNING-RAILWAY PORT-LOGISTICS ZONE-CONSTRUCTION (CN)
Fotó: Xinhua via AFP

A CCB a tervek szerint a felvásárolt ingatlanokat felújítja, és azokból bérlakásokat alakít ki. 

Ez elősegíti az ingatlanszektor stabilitását és egészséges fejlődését

– olvasható a bank közleményében. A lépésre azért volt szükség, mert a kínai építőipar jelenleg szinte tetszhalott állapotban van, miután bezuhantak a lakáshitelezések, és a nagy cégek nyakán maradtak az ingatlanok. 

Akkora a válság, hogy már a stadionépítést is lefújták Kínában

Az Evergrande kihátrált saját klubja mögül, a pénzt inkább adósságrendezésre fordítják.

Ennek hatására az ingatlanárak meredeken zuhanni kezdtek, leálltak az építkezések és egyre többen tagadták meg a törlesztőrészletek fizetését, amellyel a beruházókat tovább lökték a csőd felé. 

A folyamat már a kínai gazdaság növekedésén is érezhető volt, hiszen az ingatlanszektor a gazdaság nagyjából egynegyedét adja. Emiatt az állam több lépésben is segíteni próbál, kamatokat csökkentett és speciális hitelajánlatok megalkotására bírta rá a bankokat. Emellett nagyszabású bérlakásprogramot indított, hogy biztosítsa az építőipari vállalatoknak az állami megrendeléseket. Az alap létrehozására és a beruházásokra az állami bankfelügyelet is rábólintott, így nincs akadálya a mentőövnek.