A HP beszállítókkal együttműködve az idén több millió laptop gyártását helyezi át Kínából Thaiföldre és Mexikóba. A vállalat azt is fontolgatja, hogy a termelés egy részét jövő évtől Vietnamban folytatja. Thaiföldön már több PC- és laptopbeszállító létezik, ami megkönnyítheti a HP átállását, míg a mexikói gyártás segítené a céget abban, hogy jobban ki tudja szolgálni a legfontosabb, észak-amerikai piacát.

,New,Hp,Laptop,Computers
Fotó: Shutterstock

A Kínán kívüli termelés az idén 1–5 millió darab között alakulhat, összehasonlításképpen: a vállalat tavaly 55,2 millió PC-t és laptopot szállított világszerte. A cég szerint a világ második lenépesebb országa továbbra is fontos része marad a globális ellátási láncuknak, ezért nem terveznek kivonulást és elkötelezettek a csungkingi működésük mellett – írja az FT. A HP más amerikai technológiai vállalatokhoz képest viszonylag lemaradva kezdte meg a gyártás egy részének áthelyezését Kínából, pedig már 2019 óta tárgyalásokat folytat a beszállítókkal.

Például az Apple egyre több termékének gyártását helyezi át Délkelet-Ázsiába, Vietnamban és Thaiföldön fog MacBookokat gyártani, valamint megtriplázta az Indiában termelt iPhone-ok számát az elmúlt évben. A kaliforniai cég legfontosabb termékéből 7 milliárd dollár értékű készült Indiában, bár ez még mindig csupán a készülékek 7 százaléka. A Dell pedig azt tervezi, hogy 2024 végéig leállítja a Kínában gyártott csipek használatát, és felszólította a beszállítókat, hogy csökkentsék a távol-keleti országban gyártott alkatrészek mennyiségét.

A vállalatok a növekvő geopolitikai feszültségek, az egyre romló kínai-amerikai kapcsolatok miatt döntöttek így.

A folyamat nagy nyertesének a délkelet-ázsiai országok (Vietnam, Thaiföld) és India számítanak. Ugyanakkor a teljes leválás költséges és rendkívül nehéz lenne. A HP például 2008 óta kezdte el laptopgyártó központként fejleszteni Csunkinget: a cég akkor felkérte a beszállítókat, hogy költöztessék át a gyártást a Jangce folyó partján fekvő nagyvárosba, amely ma már több HP-beszállítónak (Quanta Computer, Inventec, Foxconn) is otthont ad. A 32 milliós település a kínai számítógépexport első számú városa.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a világon 16,6 százalékkal, 59,7 millióra csökkent a számítógépek (PC, laptop és munkaállomások) kiszállítása az idei második negyedévben éves szinten. A kínai Lenovo továbbra is az első helyen állt 24 százalékos részesedésével, míg a második HP 22,5 százalékkal. A cég kiszállításai az első negyedévhez képest 12 százalékkal bővültek, míg éves összevetésben 0,9 százalékkal mérséklődtek. A harmadik Dell piaci részesedése 17,4 százalék volt.

A szankciókat megkerülve több tíz millió dollárnyi PC-t szállított az Acer az oroszoknak

A tajvani székhelyű Acer számítógépgyártó 2022 áprilisa és 2023 márciusa között több mint 70 millió dollár értékben szállított hardvert és csipeket Oroszországba. A vámjegyzékek szerint az Acer egy Svájcban bejegyzett leányvállalatát, valamint számos fuvarozó céget használt közvetítőként a szállításra, így ezzel papíron nem sértették meg Tajpej szankcióit, és csak olyan termékeket exportáltak, amelyeket az EU sem korlátozott.