A tajvani székhelyű Acer számítógépgyártó 2022 áprilisa és 2023 márciusa között több mint 70 millió dollár értékben szállított hardvert és csipeket Oroszországba, annak ellenére, hogy az ukrajnai invázió elindítása után bejelentette, hogy elhagyja az országot – derül ki a Reuters jelentéséből.

Kiev,,Ukraine,-,October,08,,2017:,Big,Green,Strong,Logo
Fotó: Shutterstock

Bár nem illegális, de az Acer lépései nemcsak a nyugati országok kereskedelmi korlátozásaival mentek szembe, hanem az olyan kulcsfontosságú riválisoknak is keresztbe tettek, mint a Dell és a HP, amelyek 2022 februárjában, illetve áprilisában leállították a szállításokat, miután Moszkva megtámadta Ukrajnát.

Az Acer több nyilatkozatában is kiemelte, hogy tavaly április 8. óta semmiféle terméket nem szállított Oroszországba, és a szankciókat is szigorúan betartják. 

A vámjegyzékek szerint az Acer egy Svájcban bejegyzett leányvállalatát, valamint számos fuvarozó céget használt közvetítőként a szállításra, így ezzel papíron nem sértették meg Tajpej szankcióit, és csak olyan termékeket exportáltak, amelyeket az EU sem korlátozott.

A vállalat döntése üzleti szempontból érthető volna, mivel a termékeik az orosz piacon nagyon népszerűek, és az országban erősebb a jelenléte, mint a amerikai versenytársainak. Az IDC Russia tanácsadó cég szerint az Acer az Oroszországban 2021 negyedik negyedévében eladott PC-k 18,5 százalékát adta, míg a HP és a Dell együttesen 20,8 százalékot.

 

Belsős információk szerint az Acer 2022 áprilisa után elsősorban monitorokat és laptopokat szállított Oroszországba, valamint kiegészítőket és javításhoz használt eszközöket, amelyeket a polgári piacon forgalmaztak. Ezeknek a termékeknek nagy részét nem feltétlenül lehet felhasználni az orosz hadiiparban.

Az eset újabb példája annak, hogy bár a nyugati országok kereskedelmi korlátozásokkal próbálnak meg kárt okozni az orosz gazdaságnak, a vállalatok és a „baráti” nemzetek továbbra is szabadon szállíthatnak az országba.

A szankciók azonban így is komoly akadályt jelentenek: az orosz vámadatok szerint 2022. április 8. és 2023. március 31. között az Acer termékeiből legalább 744 szállítmány érkezett Oroszországba, szemben az egy évvel korábbi időszak 3735 szállítmányával, amely 244,3 millió dollárt értékű volt.

Miután Tajpej 2022. február 25-én csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, a kormány nyitva hagyott maga számára egy kiskaput, és egy különleges engedély segítségével a tajvani vállalatok szállíthattak elektronikai cikkeket és más korlátozott termékeket.

A gazdasági minisztérium szerint azonban az Acer erre még egyszer sem nyújtott be igényt, nyilván a szállítmányok svájci kitérőjével megúszva a kiviteli engedélyezési procedúrát.