Makszim Hopka, az Ukrán Agrárgazdasági Klub (UKAB) elemzője szerint a várttal ellentétben a Nova Kahovka-i gát felrobbanása nem befolyásolja jelentősen az ukrán húspiac alakulását.

14/06/2019,Kyiv,,Ukraine,,Pavilion,Of,The,Covered,Farmer's,Market,With
Piac Kijevben – még a háború előtt.
Fotó: leshiy985

A hústermelés költségének alapja a takarmány, amelynek ára az ukrán piacokon még a gátrobbanás után sem változott jelentősen. De ha a helyiek szemszögéből nézzük, a probléma az elpusztult infrastruktúra, amelyet a visszafoglalás után helyre kell állítani

– fejtette ki Hopka.

Makszim Havelja dnyipropetrovszki gazda elmondta, néhány évvel ezelőtt sertést tenyésztett, ám később ez veszteségessé vált. Odáig fajult a helyzet, hogy a sertés eladási ára alig fedezte a tenyésztésre fordított kiadásokat. Most azonban szerinte, amikor a takarmány ára csökkent, a húsé pedig éppen ellenkezőleg, emelkedett, a sertéstartás fejlesztésén kellene gondolkodniuk a gazdáknak.

Ivan Sztefanisin, a Suvar vállalat mezőgazdasági termékek nagykereskedelmi piacával foglalkozó tanácsadója szerint a hús ára elsősorban az állatállomány hiánya miatt emelkedik jelentősen.

Az elmúlt évben több mint 30 százalékkal drágult a sertéshús, aminek kiváltó oka az állomány hiánya. 2021 óta tapasztalható a visszaesés, leginkább a sertéspestis miatt bevezetett korlátozások miatt. Ez idő alatt az állomány mintegy 30 százaléka veszett oda

– magyarázta a szakértő. Hozzátette:

a háború kitörésével a sertésállomány további 15 százalékkal esett vissza.  

A marhahús-ellátottság sem jobb. Sztefanisin szerint Ukrajnában nem létezik marhahúspiac. A tenyésztés lényegében a piac 1-2 százalékát fedi le, a szarvasmarhák száma pedig folyamatosan csökken.

Fogyasztói attitűdök

Továbbra is csökken a húsfogyasztás Ukrajnában: az eladók becslései szerint a háború alatt a lakosság 9-10 százalékkal kevesebb húst vásárol. Főleg a megdrágult készítmények iránt csökken a kereslet.  

Általánosságban elmondható, hogy a nagykereskedelmi piacon az értékesítés 46 százalékát a baromfi alkotja, 34 százalék a sertéshús, 8,6 százalék a marhahús aránya

– értékelte a helyzetet Ivan Sztefanisin.

A húsvásárlás csökkenése az ATB áruházláncban is megfigyelhető.

Az utóbbi közel másfél évben a lakosság kevesebb húst vásárol, mint a háború előtti időszakban. Csökken a sertéshús iránti kereslet, mindez a drágulás számlájára írható

– jegyezte meg a társaság.

Ugyanakkor elmondták, hogy a nyár beköszöntével és a grillszezon kezdetével a korábban parkolópályára került rablóhús és kolbász is egyre népszerűbb árucikké válik, és megközelíti a háború előtti eladási szintet.

Az árak tovább emelkednek

A hús ára jelenleg az állatállomány mennyiségétől, a logisztikai és feldolgozási költségektől, valamint az adott régió fogyasztói keresletének szintjétől függ. A Svynars of Ukraine egyesület elemzőinek számításai szerint májusban a sertéshúsból készült hűtött félkész termékek kilogrammonkénti átlagára 202,5 ​​hrivnya (1890 forint) volt, ami 3,8 százalékkal haladja meg az áprilisi átlagot. 

Áprilisban ugyanakkor lényegesen nagyobb, 8,4 százalékos volt az áremelkedés.

Az ukrán pénzügyminisztérium honlapján közzétett információk szerint június végén a sertéslapocka átlagosan 1790, a nyak 2200 forintnyiba került. Ugyanakkor olcsóbb volt a tarja és a rablóhús.

Amint azt Makszim Hopka, az UKAB elemzője megjegyezte, az importból származó sertéshús jelenleg 15-20 százalékkal drágább, mint az ukrajnai.

Jelenleg egy kilogramm marhagulyáshús 2260, a bordarész 1500 forintnyiba kerül, ugyanakkor a csirke-felsőcomb kilogrammonként épphogy eléri az 1000 forintot, az alsó combot még kevesebbért, 690 forintért kínálják. A csirkemellfiléért ezzel szemben 1340 forintot is elkérnek.

Olekszandr Hmelevszkij gazdasági szakértő azt jósolja, hogy a következő jelentősebb áremelkedés már ősszel várható.

A jelenlegi árak bizonyos stabilizálódását látjuk. Ősszel viszont felgyorsul az Az áram, a takarmány és az üzemanyag drágulása miatt a hús is többe fog kerülni. Átlagosan 15 százalékos emelkedésre számítunk

– mondta a közgazdász.  

Ami a kínálatot illeti, a szakemberek megnyugtatnak: lesz elegendő termék. Az ukránok tömeges külföldre távozása és az országon belüli fogyasztás általános csökkenése biztosítja a folyamatos készletet. A többi csak a vásárlók pénztárcáján múlik.