Janet Yellen pénteken négynapos látogatásra érkezett Kínába. Az amerikai pénzügyminiszter az első nap délelőtt Liu He volt kínai gazdasági vezetővel, Hszi Csin-ping elnök bizalmasával, ottani idő szerint délután pedig amerikai vállalatok képviselőivel találkozott. Yellen már az első nap erős kijelentéseket tett. Nyomatékosította, hogy látogatása célja a két ország közötti stabil és konstruktív kapcsolat kiépítése közvetlen és világos kommunikációval, ugyanakkor világossá tette, hogy Washington fellép saját nemzetbiztonsági érdekei és a kínai emberi jogok védelmében.

Janet Yellen pénteken Pekingbe látogatott a kínai–amerikai kapcsolatok elmélyítése céljából.
Fotó: Pedro Pardo / AFP

A miniszter kifejezte aggodalmát a kínai állami vállalatoknak adott kiterjesztett támogatások, a külföldi cégek piacra jutásának akadályoztatása és a „büntetőintézkedések” miatt, amelyeket Kína az amerikai cégekkel szemben hozott. Kiemelte a „rugalmas és diverzifikált ellátási láncok” fontosságát. Yellen kritizálta a gallium- és a germániumexport ellenőrzését is, ami súlyosan érintheti az ellátási láncokat. Washington még vizsgálja Kína hét elején bejelentett kiviteli korlátozásának hatásait.

Yellen piaci reformokat sürgetett a világ második legnagyobb gazdaságában, és figyelmeztette a kínai vezetést, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei reagálni fognak Kína „tisztességtelen gazdasági gyakorlatára”. Sürgette Pekinget, hogy térjen vissza a piacorientáltabb politikához. 

A piaci alapú megközelítés segítette a gyors növekedést Kínában, és emberek százmillióit emelte ki a szegénységből

– magyarázta, és egyúttal megjegyezte, hogy Kína hatalmas és növekvő középosztálya nagy piacot jelent az amerikai áruk és szolgáltatások számára.

A világ két legnagyobb gazdaságának szétválasztása destabilizáló hatással lenne a világgazdaságra, és gyakorlatilag lehetetlen megvalósítani

– mondta a miniszter, kiemelve, hogy az ezirányú amerikai intézkedéseket csupán biztonságpolitikai megfontolásból hozták.

A tervek szerint Yellen később Li Csiang miniszterelnökkel is egyeztet. Antony Blinken külügyminiszter júniusban járt az ázsiai országban, John Kerry elnöki klímavédelmi megbízott pedig heteken belül látogat oda. 

A magas szintű találkozósorozat célja a feszült amerikai–kínai kapcsolatok enyhítése. Ha minden jól megy, várhatóan egy közös rendezvényen négyszemközt egyeztethet a két ország vezetője: a szeptemberi G20-csúcstalálkozón vagy a novemberi Ázsiai–Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés találkozóján – írta a Reuters.