Amerikai gyártmányú alkatrészekkel volt felszerelve az a kínai kémballon, amit még év elején lőtt le az amerikai légierő, miután az napokon keresztül sértette meg légterét. 

(FILES) In this file photo taken on February 01, 2023 this handout photo from Chase Doak and released on February 2 shows a suspected Chinese spy balloon in the sky over Billings, Montana. - Questions about three unidentified flying objects downed by US Air Force jets over North America in three days intensified February 13, 2023, while Beijing and Washington traded accusations over using high-tech balloons to spy on each other.
Fotó: AFP

A kémballon darabjait azóta vizsgálják az amerikai hatóságok, és arra a megállapításra jutottak, hogy az eszköz részben kiskereskedelmi forgalomban is kapható, amerikai gyártmányú alkatrészekből volt összerakva, melyeket specializált kínai szenzorokkal egészítettek ki. 

A vizsgálat alapján az amerikai hatóságok szerint kijelenthető: a ballon a kínaiak állításával szemben nem az időjárást volt hivatott megfigyelni, hanem egyértelműen képeket és videókat készített az amerikai légtérben haladva. 

A szakértők ugyanakkor rámutattak: jelenlegi tudásuk szerint a kémműhold a készített tartalmakat nem játszotta tovább egyből Kínába, hanem csak tárolta azokat az eszköz fedélzetén. 

Diktátornak nevezte Hszit Joe Biden, egy nappal a nagy békülés után

Az amerikai elnök szerint a kínai kémballonok lelövése azért volt különösen kínos Hszinek, mert ő maga sem tudott azok létezéséről. Biden szerint a leginkább zavarba ejtő a diktátorok számára az, amikor nem tudják, hogy mi történt.

Arról, hogy a kutatás minden részletét nyilvánosságra hozzák-e majd, egyelőre nincs döntés. Az amerikai védelmi minisztérium tervei közt szerepel a teljes dokumentáció publikálása és a kémballon maradványainak kiállítása a nagyközönség számára egyaránt, a kínai felsővezetés ugyanakkor figyelmeztetett: az ilyesfajta provokációt nem hagynák szó nélkül, "élesen reagálnának" a helyzetre.

Az amerikai Kongresszus republikánus képviselői ennek ellenére követelik az információk nyilvánosságra hozatalát. Többek közt arra várnak magyarázatot, hogyan fordulhatott elő, hogy a kémballon napokig az amerikai légtérben tartózkodhatott úgy, hogy nem bukkant fel a légiőrség radarjain.