A kőolaj iránti kereslet lassuló, de még mindig átlag feletti növekedését várja az OPEC 2024-re világszerte, szemben a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) korábban közzétett előrejelzésével, amely szerint a bővülés üteme napi 860 ezer hordóra eshet vissza – értesült a Reuters.

Opec,Organization,Of,The,Petroleum,Exporting,Countries.,Oil,Pump,Jack
Az OPEC olajos hordói. Fotó: Shutterstock

Az olajkartell brit hírügynökségnek nyilatkozó munkatársainak a véleménye kissé megoszlott, ám abban megegyeztek, hogy napi 1 és 2 millió hordó körül alakulhat a bővülés, a legvalószínűbb a napi 1,5-1,7 millió hordós gyarapodás.

Az idei évre amúgy a szervezet napi 2,35 millió hordós növekedést prognosztizált globálisan, ami igen magas, 2,4 százalékos szint, ám figyelembe kell venni, hogy a bázisidőszakot javarészt még a Covid árnyékolta be.

Az OPEC és az IEA véleménye az elmúlt években többször jelentősen eltért, az OPEC számos alkalommal bírálta is az IEA-t a szerinte felelőtlen előrejelzései és az azt követő kényszerű adatmódosítások miatt.

Várhatóan július 13-i havi jelentésében teszi közzé egyébként az OPEC hivatalosan is első, 2024-re vonatkozó keresleti előrejelzését.

Amin Nasser, a Saudi Aramco vezérigazgatója egy ezen a héten tartott konferencián a gazdasági ellenszél dacára – más ágazati topmenedzserekkel egyetemben – szintén optimistának mutatkozott az olajkereslettel kapcsolatban.

„Ázsia növekszik. Csak Kína 2019 és 2023 között napi hárommillió hordós növekedést ért el, míg India azalatt napi egymillió hordóval bővült, a kereslet élénkülése tehát egyértelmű” – mondta.