A világ legnagyobb szójababimportőrének számító Kína idén több szóját importál Brazíliától a szeptembertől decemberig tartó időszakban, mivel a dél-amerikai ország a vártnál nagyobb mennyiséget, 155,7 millió tonnát termelt. Az aszály sújtotta Argentínában kevesebbet tudtak betakarítani, s az Egyesült Államokban szintén gondot okoz a szárazság.

Ripe,Soya,Bean,Seed,In,Hands,Of,Farmer
Fotó: Shutterstock

A frissen betakarított amerikai szójabab jellemzően szeptembertől uralja a globális exportpiacot, azonban idén a nagy kínai importőrök szeptemberre és októberre is brazil szállítmányokat foglalnak le. Ezeket tonnánként 576 dollárért kínálják, míg az amerikai rakományokat tonnánként 580 dollár felett jegyzik. Az alacsonyabb ár mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a latin-amerikai szójának magasabb a fehérjetartalma, ezért vonzóbb a kínai cégeknek – írja a Reuters.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a geopolitikai feszültségek miatt Peking inkább a baráti Brazíliától vásárol, mint Washingtontól. Ehhez kapcsolódik, hogy a kínai mezőgazdasági minisztérium áprilisban cselekvési tervet adott ki a szójaliszt állati takarmányozásban való felhasználásának csökkentésére. Az intézkedés célja, hogy a távol-keleti ország mérsékelje szójaimportját, egész pontosan az Egyesült Államokból behozott szállítmányokat. Az elemzők egy része szerint a tervnek komoly hatása lehet, mivel a felhasználás évente 3 millió tonnával eshet vissza.

Más szakértők úgy vélekedtek, hogy a világ két legnagyobb gazdaságát nem lehet teljesen szétválasztani, így az amerikai szóját sem lehet teljesen kiváltani. Kína a világ legnagyobb szójaimportőre, a világkereskedelemben forgalmazott mennyiség több mint 60 százalékát, mintegy 90-95 millió tonnát vásárol fel évente. Főleg az Egyesült Államokból, Brazíliából és Argentínából importál. Júniusban a behozatal éves szinten 24,5 százalékkal, 10,27 millió tonnára nőtt, ezt főleg Brazília biztosította.

Átlag alatti a búzatermés Horvátországban

A csapadékos időjárás nem kedvezett a horvát mezőgazdászoknak. A sok nedvesség miatt több helyen is megbetegedett a búza, ami a hozamokon is látszik. A termesztők elkeseredettek, és az őszi termésben bíznak. A mezőgazdasági tárca adatai szerint országszerte hozzávetőlegesen 650 ezer tonna búzát fognak az idén betakarítani a horvát mezőkről, ez országos szinten 4,6 tonnás átlag, amely elmarad a megszokottól.