Lassan véget ér az aratás délnyugati szomszédunkban, így már tudni lehet az idei termés minőségét és mennyiségét is. Általánosságban kijelenthető, hogy a horvát gazdák nem elégedettek a hozamokkal, melyek az egész országban átlag alattiak. Ez azért is rossz hír a mezőgazdászoknak, mert 

a kalászosok közül az adriai országban idén is búzából volt a legtöbb, mintegy 164 ezer hektárnyi. 

A rossz termés legfőbb oka a megszokottnál melegebb ősz, amelyet csapadékos tavasz követett. Ez a kombináció ugyanis rendkívül kedvezett a gabonabetegségek kialakulásának és elterjedésének. Ráadásul a magas műtrágyaárak miatt a gazdák egy része idén a megszokottnál kevesebb műtrágyát szórt a földjeire.  

Trnovec,,Croatia,-,July,09,,2016:,Combine,Harvester,Harvest,Ripe
Fotó: Shutterstock

A mezőgazdasági tárca adatai szerint ezeknek a tényezőknek köszönhetően országszerte hozzávetőlegesen 650 ezer tonna búzát fognak az idén betakarítani a horvát mezőkről, ez országos szinten 4,6 tonnás átlag, ami alulmarad a megszokottól. Mindezek mellett a termelők a felvásárlási árakkal sem elégedettek, egy kilogramm búzáért ugyanis jelenleg 18 eurócentet, vagyis 67 forintot fizetnek a kereskedők. 

A csapadékos időjárás az előrejelzések szerint rendkívül kedvezőnek bizonyul a horvát kukoricamezőknek. A legtöbb kukoricatáblán az egészséges, három csövet termő növények dominálnak, ez pedig rekordhozammal kecsegteti a gazdákat. Tengeriből egyébként idén 270 hektárt vetettek a horvát gazdák, ami 3 százalékkal több, mint tavaly. Hasonló mértékben nőtt a napraforgómezők mérete is, amelyeken idén 53 ezer hektáron teremelnek. Az említett növényekből leginkább a cukorrépa kárára ültettek többet, az elmúlt években ugyanis bezárt Horvátország legnagyobb cukorgyára, ezzel pedig a termelés is visszaszorult.